la dolce vita

Skriv i ditt hjärta att varje dag är årets bästa dag.

Lucia

Publicerad 2008-12-13 21:33:00 i Allmänt,


Idag har Lucia namnsdag.

Lucia firas den 13 december och markerar tillsammans med advent inledningen på julfirandet. Innan den gregorianska
kalendern infördes under 1700-talet  inföll lucia samtidigt som vintersolståndet på norra halvklotet. Traditionen har genomgått flera olika faser av tillägg, och det var först under det tidiga 1900-talet som den blev allmänt spridd i Sverige.

Traditionen som förekommer i Sverige (se även Sveriges Lucia) har spritt sig från Västergötland och Värmland till hela Sverige och under 1900-talet också till andra områden såsom finlandssvenska områden i Finland, som Åland och i viss mån även till Danmark, Norge, samt bland svenskättade i USA. Lucia är ett sicilianskt namn som betyder den ljusa och kommer av latinets lux, lucis, som betyder ljus.

I Italien firas Lucia genom att barnen lämnar över mat till Lucia och till den "flygande åsnan" som hjälper henne att ge presenter. Om de råkar se henne kommer hon enligt sägnen att kasta aska i deras ögon, så att de blir tillfälligt blinda


 

Lucia (latin, 'den lysande', 'ljusbärerskan'), född cirka 283 i Syrakusa, Sicilien, död 304 i Syrakusa, var jungfru, och blev sedermera martyr och helgon med festdag 13 december.

Den unga kristna jungfrun Lucia led martyrdöden under kejsar Diocletianus förföljelse. Hon avbildas i den kristna konsten med ett svärd eller en dolk och ett sår i halsen. Hon kan också hålla två ögon på ett fat, vilken åsyftar legenden att hon före sin död rev ut sina ögon och sände dem till sin trolovade. Guds moder gav henne dock ett par nya och ännu vackrare ögon. Som attribut har hon dessutom en palmkvist och en oljelampa eller ett ljus i handen.


Lucias levnad

Lucia föddes i en rik familj i Syrakusa i Sicilien. Hennes far dog när hon var liten och hon blev uppfostrad av sin mor, Eutychia. Redan som liten skall hon ha avlagt kyskhetslöft, dock berättade hon inte det för någon. När hon blev äldre lovade modern bort henne. Hon lyckades försena förlovningen och bad till Gud att han skulle hjälpa henne. Då blev hennes mor sjuk i blödarsjuka som ingen lyckades bota, och Lucia övertalade då modern att vallfärda till Catania och helgonet Agatas grav. När de kom fram skall Agata ha uppenbarat sig för Lucia och sagt "Varför ber du mig om något du själv kan ge din moder? Din tro har botat henne!" När modern då blev frisk lovade hon Lucia att inte lova bort henne till någon man, men friaren kände sig kränkt och angav henne för kejsar Diocletianus ståthållare som förföljde kristna.

Lucia blev arresterad och torterad men förlorade inte sin tro på Gud. Hon dömdes till att bli glädjeflicka på en bordell. Hon uppges då ha sagt att då hon inte gav sig frivilligt skulle hennes kyskhet vara dubbelt värd. När hon skulle åka genom staden till bordellen på ett spann bakom oxar, fryste spannet fast i marken och gick inte att rubba. De hällde då kokande olja på henne men hon blev inte skadad. I sin desperation körde någon svärdet genom halsen på henne och inte heller då dog hon. Hon levde ända tills någon kom för att ge henne den sista smörjelsen
.

Det moderna Luciafirandet, med Lucior med ljus i håret, är faktiskt inte inspirerat från en berättelse där det sägs att Lucia bar ner mat till fångarna i de mörka fängelsehålorna, utan det är för att skänka lite ljus i en tid av mörker (i den julianska kalendern, den kalender vi hade fram 1753, var 13 december vintersolståndet, det vill säga årets mörkaste natt). Men legenden säger ändå för att kunna ta så mycket mat som möjligt i sina händer satte hon ljus på huvudet.


Lucias reliker

Lucias reliker förvarades i Venedig i Santa Lucia-kyrkan. Kyrkan revs 1861 för att beredda bygget av järnvägsstationen och relikerna flyttades till den närbelägna kyrkan San Geremia där de fortfarande finns att beskåda. Venedigs järnvägsstation bär helgonets namn: Venezia S. Lucia I en kyrka på ön Sicilien kan man beskåda hennes underarm.

Ja, det blev då inget lussande för maken i morse. Sist jag lussade för honom, det var 4 år sedan, så började han fnissa innan jag sjungit färdigt Luciasången. Jättekul! Där hade man gjort sig för och klätt sig i ett fint Lucialinne med krona och glitter. Vår dåvarande hund hade också glitter på huvudet. Vi var ju jättesöööta. Nää... det får han aldrig uppelva mer. Det är min hämnd. :))

Vad hände idag då? Ja, ärligt talat inget särskilt. Maken är bättre och har varit ute i omgångar och skottat. Det har ju snöat i 1½ dygn så det har kommit en del. Hjälpen vi fick igår var verkligen välkommen.
Jag har satt upp litet julsaker för jag vill att allt utom granen ska vara klart när dotra kommer hem på torsdag. Då ska jag hämta henne vid flyget. Vi köpte ju huset på sensommaren så hon har inte varit här tidigare och jag vill att det ska vara pyntat och fint när hon kommer.

Nu på kvällssidan så har jag också börjat känna mig för¨kyld så jag har proppat i mig Alvedon Forte och Kan Jang jag med. Jag hoppas att det inte bryter ut ordentligt. Håll tummarna! Jag vill inte missa konserterna. Jag går och lägger mig tidigt. Klockan är bara halv 10, men det känns som om jag behöver sova.

Sköt om er alla vänner ute i cyberrymden!

Varmgo kramen från Stintan.

En vän är en person som kommer
när andra försvinner .

Snö hela dagen

Publicerad 2008-12-12 23:05:44 i Allmänt,



Idag har Alexander och Alexis namnsdag.

Alexander är ett manligt förnamn av grekiskt ursprung, Αλέξανδρος (Aléxandros), bildat av två ord som betyder 'försvarare' och 'man' (jämför antro, förled till bland annat antropologi).

Sedan början på 1990-talet har det hört till de tio vanligaste svenska pojknamnen. Den 31 december 2005 fanns det totalt 61223 personer i Sverige med namnet, varav 27648 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 1917 pojkar namnet, varav 1001 fick det som tilltalsnamn.


Alexis
är ett förnamn och mansnamn och latinsk form av grekiska Alèxios med betydelsen 'försvarare'.

Alexis är ett ovanligt namn, såväl bland de yngsta som i de äldre generationerna. Den 31 december 2005 fanns det totalt 1398 personer i Sverige med namnet, varav 329 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 28 pojkar namnet, varav 8 fick det som tilltalsnamn.


Maken är sjuk och hemma från jobbet. Stackar´s han. Tur är att han inte är någon gnällspik. Dem har man svårt att hantera. Så många män man hört talas om som är så sjuuuka sååååååååå ... tycker mest synd om fruarna deras jag. Det snöar ute men jag hoppas att det inte ska komma så mycket så att jag måste gå ut och göra jobbet. Eftersom jag har en nackskada så är det ju inte så lämpligt. Då kan jag bli sängliggandes i flera dagar. Men vi hade en himla tur. Vi känner en som har traktor och skottar på vintern och han gled uppför gatan och gjorde jobbet på fem röda. Tack Martin för det! Vilka drivor det blev!

Jag har suttit och broderat en stund på morgonen och jag ska bara gå ut i tvättastugan en sväng nu. Därefter ska jag fortsätta. Är ju angelägen att få gardinen klar snart. Ska också sätta upp en fin tomtegardin i badrummet. Den syns inte ut eftersom glaset inte är genomskinligt. Nu höll jag på att skriva ogenomskinligt. Allt är på o här...ovarit på affären.. opratat i telefonen med henne .. osv..rätt kul faktiskt. Och om man berättar något för västerbottningar inte så säger de nästan alltid: "är det så"?

Det blir inte alltid som man tänkt sig. Det blev inget broderande på eftermiddagen. Tvätten tog mer tid än jag trott. Undrar om det finns fler som är tidsoptimister? Sedan måste jag en sväng till Apoteket för att fixa med nässpray åt maken och därefter en tur till ICA. Ja, tiden den bara gick den. Och matlagningen tar ju också sin tid och vips var det kväller.

Sköt om er nu alla vänner ute i cyberrymden!

Varmgo´kramen från Stintan.

Man lever inte förgäves
om det finns någon i denna värld
som verkligen förstår en.

Nu övas det för fullt!

Publicerad 2008-12-11 23:00:57 i Allmänt,



Idag har Daniel och Daniella namsdag.

Kvinnonamnet Daniela eller Daniella är feminin form av de hebreiska namnet Daniel, som betyder Gud är min domare eller Herren dömer. Daniel var en av profeterna i Gamla testamentet. Daniela har förekommit som dopnamn i Sverige sedan 1800-talet.

Namnet var populärt i början på 1990-talet. 31 december 2005 fanns det totalt 4 631 personer folkbokförda i Sverige med namnet Daniela eller Daniella, varav 3 204 med det som tilltalsnamn/förstanamn. År 2003 fick 120 flickor namnet, varav 84 fick det som tilltalsnamn/förstanamn.


Daniel
är ett hebreiskt mansnamn med betydelsen 'Gud är min domare'. Daniel har använts som dopnamn i Sverige sedan 1200-talet men blev vanligt först efter reformationen. Daniel var en av profeterna i Gamla testamentet. Se Daniels bok.

1992 var Daniel det femte vanligaste tilltalsnamnet bland nyfödda pojkar. Det året fick 27 av 1 000 nyfödda Daniel som tilltalsnamn. Det var kulmen på en modevåg som började redan på 1960-talet. 31 december 2005 fanns det totalt 78 711 personer i Sverige med namnet, varav 51 247 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 888 pojkar namnet, varav 377 fick det som tilltalsnamn.

Namnsdag: 11 december.

I fransk- och engelskspråkiga länder förekommer Daniel även som efternamn. På Balkan och i slaviska länder förekommer formen Danijel.

Tillbaka till verkligheten. Efter gårdagens festligheter (jag menar Nobelfesten) så var det dags att sätta på sig mysbyxorna och kliva ner på jorden igen.

Nästa helg ska vi ha två julkonserter. Jag har varit borta på några övningar så idag har jag övat i flera timmar här hemma. Jag var tvungen att sitta vid min keyboard för att min stämma skulle sitta ordentligt. Jag sjunger första sopran. Vi ska sjunga en musical som handlar om hur profeterna förutspådde Jesu födelse. Den går också in på Maria Bebådelse samt Jesu födelse. Den är mäktig! Åh, så vackert det låter! Vi ska naturligtvis också sjunga gamla, fina julsånger. Vi hoppas, så klart, att det ska vara fullt med folk i kyrkan. Det brukar vara det.
På lördagen ska vi vara här i Robertsfors och på söndagen är konserten i Bygdsiljum, ca 3 mil härifrån. Det är tre körer som är sammanslagna: Robertsfors-och Bygdsiljums kyrkokörer samt Gospelgruppen.
Jag älskar att sjunga och att sjunga i kör är väldigt trevligt. Det blir en sådan gemenskap.
Ikväll har vi haft körövning och det gick bra för mig.

Mellan varven så har jag också städat idag. Det blir en del tussar efter golvet när man har två katter och en hund. Vi har en linne/yllerya i vardagsrummet och den luggar av sig när djuren leker. Men vad gör väl det? Det är ju bara att plugga in dammsugarsladden i väggen och sätta igång. Här vilar inga ledsamheter! Djuren måste ju få finnas de också.

Tvättmaskinen och torktumlaren har fått göra sitt flera gånger idag. Jag ska tvätta nu några dagar så det inte finns någon tvätt alls i tvättstugan nästa vecka. Det känns alltid bra att få undan sånt.

Det går sakta med mitt broderande så jag måste nog sitta ett par timmar i morgon om jag ska få gardinen klar tills dotra kommer den 18:e. Jag har fortfarande inte fattat att hon ska stanna i 11 dagar. Jag är bara så lycklig över det.

Vid femtiden idag så klampade det på bron. Jag tänkte att jag kanske fick kaffefrämmande, men det var en mycket förkyld make som kom hem. Han tog en Alvedon Forte och Kanjang och gick till sängs. Halv sju väckte jag honom för vi skulle äta middag. Tyvärr så åt han just inget. Men det är ju så när man är förkyld ordentligt; man har ingen matlust.

När jag kom hem från körövningen så satt han i alla fall uppe och tittade på TV. Jag gjorde grönt te åt oss. Nu har han gått och lagt sig och jag fick litet tid över att skriva här.

Sköt nu om er alla vänner ute i Cyberrymden!

Varmgo´kramen från Stintan.

Vänner är som fiolsträngar,
de får inte spännas för hårt.

Fredspriset

Publicerad 2008-12-10 14:05:12 i Allmänt,



Ahtisaari får Nobels fredspris

Årets fredspris går till den förre finländske presidenten Martti Ahtisaari. Det meddelade den norska Nobelkommitténs ordförande Ole Danbolt Mjös traditionsenligt klockan 11.

Nobels fredspris 2008 går till Finlands förre president Martti . Det är första gången Finland får fredspriset.

– Jag är tacksam och positivt överraskad, sade Ahtisaari när norska NRK bad honom kommentera priset och tillade att han har lite norskt blod i ådrorna.

Ahtisaari framhöll sitt fredsarbete i Namibia som det viktigaste han gjort under sin karriär.

– Framför allt för att det tog så lång tid, sade Ahtisaari som på en direkt fråga sade att han hoppades kunna fira priset "med familjen och nära vänner" i kväll.

Nobelkommitténs motivering lyder: "för hans viktiga ansträngningar på flera kontinenter och under mer än tre decennier för att lösa internationella konflikter".

Han är mest känd för sitt arbete för en fredlig lösning av Acehkonflikten i Indonesien och för att ha varit en nyckelfigur i arbetet med att göra Kosovo självständigt. Så sent som häromdagen fick Ahtisaari Unescos fredspris i Paris för sitt livslånga arbete för fred i världen.
Martti Ahtisaari var en av de namn som fanns med i förhandsspekulationerna. Så här kommenterade Rolf Ekéus, ordförande för fredsinstitutet Sipri, Stockholm International Peace Research Institute och mångårig diplomat spekulationen.

– Det skulle vara roligt, ett stadigt och okontroversiellt val i så fall, sa han till SvD.se bara en halvtimme innan beskedet kom.

Martti Ahtisaari föddes 1937 och växte upp i numera ryska Viborg. Han hade sitt första utlandsuppdrag i början av 1960, då han arbetade för svenska Sida i Pakistan.

Efter en lång karriär på Finlands UD samt i FN:s tjänst med bistånd som specialitet utsåg president Urho Kekkonen honom till ambassadör i Tanzania 1973.

Han var djupt inblandad i FN:s arbete i Namibia och utsågs till FN-kommissionär för Namibia 1977 där han ledde övergångsfasen till självständighet från 1989.

1993 accepterade han att bli socialdemokraternas kandidat i presidentvalet som han 1994 vann över Elisabeth Rehn. Under presidenttiden förekom schismer med dåvarande statsministern Esko Aho om hur mycket utrikespolitisk makt presidenten ska ha. Ahtisaari var en stark förespråkare för Finlands EU-medlemskap. Han avstod från att kandidera till omval år 2000. Sammanlagt satt han som president under åren 1994-2000.

Ahtisaari grundade för några år sedan Crisis Management Initiative (CMI). Under 2005 lyckades hans organisation ena parterna i den indonesiska Acehkonflikten för ett fredsavtal. Han utsågs senare till FN:s speciella sändebud för att reda ut Kosovos framtida status.

Han blev därmed en nyckelfigur i arbetet som ledde fram till Kosovos självständighet i våras.

Det har som vanligt varit många förhandsspekulationer inför dagens avslöjande om vem som tilldelas Nobels fredspris. Bland dem som nämnts finns främst de kinesiska människorättskämparna Hua Jia och Gao Zhisheng samt rysktjetjenskan Lidija Jusupova.

Men även organisationer som Cluster Munition Coalition, och de amerikanska senatorena Sam Nunn och Richard Lugar som arbetat med att få bort massförstörelsevapen i Ryssland efter Sovjetunionens fall fanns med bland de förhandstippade - liksom årets faktiska pristagare Ahtisaari.

Att få Fredspriset är mycket stort och jag känner stor vördnad för alla dem som får det.

Litteraturpriset

Publicerad 2008-12-10 10:09:22 i Allmänt,



I år går priset till Jean-Marie Gustave Le Clézio.

Jean-Marie Gustave Le Clézio föddes den 13 april 1940 i Nice, men både föräldrarna hade starka släktband med den en gång franska kolonin Mauritius, erövrad av britterna 1810. Le Clézio flyttade vid åtta års ålder tillsammans med övriga familjen till Nigeria, där fadern blivit kvar som läkare under andra världskriget.

På den månadslånga båtfärden till Nigeria påbörjade han sin skrivarkarriär med två små böcker, Un long voyage och Oradi noir, som till och med innehöll en lista över "kommande böcker". Han växte upp med två språk, franska och engelska. 1950 återvände familjen till Nice.

Efter studentexamen 1957 studerade han engelska vid universitetet i Bristol 1958-59 och i London 1960-61. Han avlade grundexamen vid universitet i Nice (Institut d'Études Littéraire) 1963, tog en högre examen vid universitetet i Aix-en-Provence 1964 och doktorerade på ett arbete om Mexikos tidiga historia vid universitetet i Perpignan 1983. Han har undervisat vid universitet i bland annat Bangkok, Mexico City, Boston, Austin och Albuquerque.

Le Clézio väckte stor uppmärksamhet med sin debutroman Le procès-verbal (1963; Rapport om Adam, 1964). Som ung författare i efterdyningen av existentialismen och nouveau roman var han en besvärjare som försökte lyfta orden ur vardagsspråkets degenererade tillstånd och återge dem kraften att frammana en essentiell verklighet. Debutboken inledde en svit av krisskildringar, som även omfattar novellsamlingen La fièvre (1965; Febern, 1966) och Le déluge (1966;
Syndafloden, 1968), där han pekar ut förvirringen och rädslan i de stora västerländska städerna.

Redan tidigt framstod Le Clézio som en ekologiskt engagerad författare, en inriktning som accentuerades med romanerna Terra amata (1967; Terra amata, 1969), Le livre des fuites (1969; Flykternas bok, 1970), La guerre (1970; Kriget<, 1974) och Les géants (1973).

Hans slutgiltiga genombrott som romanförfattare skedde med Désert (1980; Öken, 1984), för vilken han prisbelönades av Franska akademien. Verket innehåller storslagna bilder av en förlorad kultur i den nordafrikanska öknen, som kontrasterar mot en skildring av Europa sett med de oönskade invandrarnas ögon. Huvudpersonen, den algeriska gästarbeterskan Lalla, är en utopisk motpol till det europeiska samhällets fulhet och brutalitet.

Samtidigt med dessa romaner publicerade Le Clézio de meditativa essäböckerna L'extase matérielle (1967; Jordisk extas, 1969), Mydriase (1973) och Haï (1971), varav den senare visar influenser från indiansk kultur. Längre vistelser i Mexiko och Centralamerika mellan åren 1970 och 1974 fick en avgörande betydelse för hans författarskap, och han sökte sig bort från de stora städerna för att finna en ny andlig verklighet i kontakten med indianerna. Han mötte marockanskan Jemia, som blev hans hustru 1975, samma år som Voyage de l'autre côté publicerades, en bok där han redovisar sina centralamerikanska lärdomar. Le Clézio påbörjade översättningen av de stora verken i indiansk tradition, som Les prophéties du Chilam Balam. Le rêve mexicain ou la pensée interrompue (1988) vittnar om hans fascination för Mexikos storslagna förflutna. Sedan 1990-talet delar Le Clézio och hans hustru sin tid mellan Albuquerque i New Mexico, ön Mauritius och Nice.

Le chercheur d'or (1985; Skattsökaren, 1990) behandlar stoff från Indiska oceanens öar i äventyrsromanens anda. Författarens dragning till drömmen om det jordiska paradiset framträder på senare år i böcker som Ourania (2005) och i Raga: approche du continent invisible (2006; Raga: att nalkas den osynliga kontinenten, 2008), den senare ägnad åt att dokumentera det liv som håller på att gå förlorat på öarna i Oceanien när globaliseringen tränger fram, den förra förlagd till en avlägsen dal i Mexiko, där huvudpersonen, författarens alter ego, påträffar en koloni av sökare som återvunnit guldålderns harmoni och lagt bort civilisationens fördärvliga bruk, däribland de vanliga språken.

Tyngdpunkten i författarskapet har alltmera förskjutits i riktning mot ett utforskande av barndomens värld och den egna släktens historia. Denna utveckling inleddes med Onitsha (1991), fortsatte mera explicit med La quarantaine (1995) och har kulminerat i Révolutions (2003; Allt är vind, 2007) och L'Africain (2004; Afrikanen, 2005). Révolutions sammanfattar författarskapets viktigaste teman: minnet, exilen, ungdomens uppbrott, kulturernas konflikt. Episoder från skilda tider och platser står bredvid varandra: huvudpersonens läroår under 1950- och 1960-talen i Nice, London och Mexiko, den bretonske anfaderns upplevelser som soldat i revolutionsarmén 1792–94 och emigration till Mauritius för att undkomma det revolutionära samhällets förtryck samt en slavinnas berättelse från början av 1800-talet. Inbäddad i ungdomsminnena ligger berättelsen om huvudpersonens besök hos sin farfars syster, den sista bäraren av familjetraditionen från den förlorade egendomen på Mauritius, som överlämnar de minnen han som författare skall bära vidare.
L'Africain är historien om författarens far, på en gång rekonstruktion, äreräddning och erinring av en pojkes liv i skuggan av en främling som han är skyldig att älska. Han minns genom landskapet: Afrika berättar för honom om vem han var den gång han som åttaåring upplevde familjens återförening efter krigsårens skilsmässa. Till det senaste som flutit ur Le Clézios penna hör Ballaciner (2007), en djupt personlig essä om filmkonstens historia och filmens betydelse i författarens eget liv, från barndomens vevprojektorer över tonårens kult av cineastiska trender till vuxenålderns strandhugg i främmande världsdelars filmkonst. Det senaste verket Ritournelle de la faim har utkommit i dagarna.

Le Clézio har även skrivit flera barn- och ungdomsböcker, som t ex Lullaby (1980), Celui qui n'avait jamais vu la mer suivi de La montagne du dieu vivant (1982) och Balaabilou (1985).

Nobeldagen

Publicerad 2008-12-10 09:43:35 i Allmänt,


Idag har Malin namnsdag.
Malin är ett egennamn och kvinnonamn och en nordisk form av det hebreiska namnet Magdalena, som betyder "kvinna från Magdala".

Malin var ett av 1970- och 1980-talens största modenamn. Populariteten tog fart när filmerna om Saltkråkan visades för första gången i svensk TV och fortsatte sedan att öka under lång tid. 31 december 2005 fanns det totalt 48 255 personer i Sverige med namnet, varav 40 678 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 344 flickor namnet, varav 190 fick det som tilltalsnamn.

Namnsdag 10 december, tillsammans med Malena.

Malena är ett egennamn och kvinnonamn och en nordisk form av det hebreiska Magdalena med betydelsen "kvinna från Magdala".

Malena är för närvarande inte speciellt vanligt. Högst några enstaka flickor får namnet som tilltalsnamn varje år. Av tradition har det förekommit mest i Skåne. 31 december 2005 fanns det totalt 1 165 personer i Sverige med namnet Malena varav 699 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 6 flickor namnet, varav 1 fick det som tilltalsnamn. Variation Marlene.

Nobeldagen




Alfred Bernhard Nobel, född 21 oktober 1833 i Stockholm, död 10 december 1896 i San Remo i Ligurien i Italien, var en svensk kemist, uppfinnare av dynamiten, industrialist, donator och stiftare av Nobelpriset.

Alfred Nobel var mångsidigt begåvad, hade stor arbetsförmåga och fast tro på mänsklighetens utveckling genom fredlig kamp med naturens krafter. Hans uppfinningar banade ny väg på flera områden. Hans testamente har gjort Sverige berömt i hela världen.

Hans uppfinningar kunde – och kom också att – å ena sidan användas för krigiska ändamål, men å andra sidan hyllade han fred. Denna dualism kan sägas vara grunden för utformningen av hans testamentariska förordnanden om Nobelprisets syfte "att komma mänskligheten till den största nytta" och det särskilda fredspriset. Alfred Nobel säger själv:
"Min dynamit leder snarare än tusen världsfördrag till fred. När människan insett att hela arméer kan komma att tillintetgöras, kommer man att fortleva i en gyllene fred." (Fri återöversättning från en engelsk förlaga.) Han var mycket intresserad av vetenskap och konst och hedrades för detta på flera sätt. Bland allt vetenskapligt arbete var han också upphovsman till en del skönlitterära alster. Han skrev dikter på såväl svenska som engelska. De avspeglar för det mesta ensamhet, melankoli och leda vid livet. Han hade ett bibliotek på inemot 2 000 böcker, varav det mesta var skönlitteratur. Det litterära intresset avspeglas i nobeltestamentets föreskrift om litteraturpriset.

Nu sitter jag bara här och väntar på att det ska bli ljust så att jag kan gå ut och ta ner vimpeln för att få flaggan i topp istället.
Jag ska baka äppelpajer och äppelkakor på förmiddagen. Det är alltid bra att hitta något i frysen. Vårt äppelträd gav inte mycket frukt i år. Det var inte så konstigt heller. Förre ägaren hade nog aldrig beskurit det. Men nu är det gjort. Vi flyttade in här 7/7 2008.

Klockan 12.50 ska jag sitta framför TV:n för att följa Nobeldagen. Man kanske ska klä sig litet snofsigt också. Jag tycker att det är roligt att se och höra om alla duktiga människor som för vetenskapen framåt. Också roligt med litteraturpriset. I år går det till Jean-Marie Gustave Le Clézio.

Ha det gott alla vänner där ute i cyberrymden!

Varmgo´kramen från Stintan.

En sann vän talar väl om oss,
och
försvarar oss när vi är frånvarande.

Umeå igen

Publicerad 2008-12-09 13:11:43 i Allmänt,



Idag har Anna namnsdag.
Anna eller Anne är ett kvinnonamn, med största sannolikhet med ursprung från den grekiska formen av hebreiska Hanna, och med betydelsen 'nåd' eller 'den benådade'.

Anna är bergsbrukets beskyddarinna.

Anna är ett av de vanligaste kvinnonamnen i Sverige och har haft flera popularitetstoppar under 1900-talet. Senast namnet var i topp var 1972, då det låg på andra plats i topplistan. Under 2000-talet har trenden varit avtagande. Den 31 december 2005 fanns det totalt 311 196 personer i Sverige med namnet, varav 121 549 med det som tilltalsnamn/förstanamn. År 2003 fick 3 075 flickor namnet, varav 395 fick det som tilltalsnamn/förstanamn,

Anna, kan inte räkna dem alla som jag känner. Så därför; ingen nämnd, ingen glömd.

Idag blir det Umeå igen. Jag brukar fara in en gång/vecka. Då shoppar jag litet och träffar nån väninna och går och fikar på något av de trevliga fiken som finns där inne. Efter det så hämtar jag maken och vi far hem tillsammans. Ofta blir det så att vi går ut och äter inne i sta´n. Det är alltid trevligt.

Idag ska jag titta efter Astrid Lindgrens kapitelböcker. Ska bara kolla deras nummer så ska jag beställa dem på AdLibris. Det blir mycket billigare. Jag köper en till dem var på födelsedagen och till jul från mig och farfar. Vi skriver i dem så de kan ta med sig sina böcker när de flyttar hemifrån. Dessutom får de en kaffesked i silver.

Jag ska också titta in på Lagerhouse. Vi behöver nya vinglas för de gamla "har tatt slut".


Girly Comments & Graphics



Det snöar så fint nu. Det skulle inte komma så mycket, men det som kommer är man ju tacksam för. Jag bara älskar när det är vitt och vackert ute och några grader kallt. Det är underbart att vara ute då. Och man känner sig så upplyft och renad när man kommer in igen.

Igår kväll så stickade jag rätt mycket på Elvis tröja. Han måste ha det när det är riktigt kallt ute för han har inte päls, utan hår. Det är som om vi skulle vara barhuvade ute, när det är kallt. Jag ska fodra den med fleece också så den blir extra varm.

Nu måste jag göra mig iordning så jag kommer in till sta´n någon gång.

Ha det gott alla vänner där ute i cyberrymden!

Varmgo´kramen från Stintan.

Älska din vän med ögonen öppna för hans fel.

Det är måndag morgon ...

Publicerad 2008-12-09 11:36:27 i Allmänt,



Idag har Virginia namnsdag.

Virginia är ett latinskt kvinnonamn, som betyder den jungfruliga.

Namnet är inte särskilt vanligt i Sverige. Den 31 december 2005 fanns det totalt 1 641 personer i Sverige med namnet, varav 306 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 10 flickor namnet, varav 3 fick det som tilltalsnamn. Namnet är dock vanligare i engelskspråkiga länder.
Virginia tog plats i almanackan 1901 tack vare den dåvarande namnsdagskommitténs skämtlynne. Virginia betyder jungfrulig och den 8 december var tidigare dagen då man ärade jungfru Marias obefläckade avelse. Dagen är helgdag i de katolska länderna.

Kom och tänka på Povel Ramels Gräsänklingsblues av någon anledning. Måste vara för att det är måndag.



The gräsänklingsblues

De e måndag morgon, å mitt huvud känns så tungt.
(Jo, jag sa just det att)
De e måndag morgon, å mitt huvud känns så tungt,
när jag sitter här med ett glas grapefruktjuice
sjungande the gräsänklingsblues.

De e så att min fru har rest till Mölle, till Mölle by the sea.
Hon for för fjorton dar sen, å jag kände mej så fri, å å å
nu skulle här jumpas for joy (oboy).
Nu känner jag mej mindre fri, så nu får refrängen bli:
Åh, Elsa-lill, come back to me.

Jag glömmer ej den gången när jag stod där på perrongen,
å min Elsa höll mej fången i ett stadigt grepp.
Hon sa: Jag skulle inte glömma de' å de' å de' å de' å de' å
så sa tåget tut å gick å jag sa: Stick!
Å ännu kan jag höra hur det ringer i mitt öra:
"Mata fiskarna, vattna cissusen" häpp, häpp, häpp.

Jag ska köpa nya fiskar, för dom gamla har tatt slut,
å jag själv är lika vissen såsom cissusen ser ut, å å å
ja, jag mår inte riktigt bra, idag.
Den vecka som har gått har trotsat alla kalkyl,
å allt som finns i huset är kapsyl och magnecyl.

Vårt hembiträde Anna, vår trogna gamla skatt,
förlora jag i poker till Stig Järrel förrgår natt, å å å
vad ska min hustru tro?
Så nu får jag klara allting själv, med mycket stort besvär,
och min minneslista låter så här:
Jag måste skura trappan, jag måste skura golv,
å jag ska hinna in på banken före klockan tre,
å jag ska stämma om pianot, jag ska måla om i köket,
jag ska samla alla kräftskal i en prydlig liten hög
och laga dörren sen, å muta portvakten,
åsså damma, damma, damma, om igen.

De e' så att min fru är lite sotis, så om hon får veta att,
det var fyra scandal-beauties hemma här hos mej i natt, å å å,
då skulle jag bli både gul och blue;
Så nu gäller det att städa fort, och gardera sej,
ty hon tror mera på en hårnål än hon tror på mej.

Sch, sch, en nyckel i tamburdörr'n, jag hör den alltför bra.
Hon skulle kommit först i morgon, å så kommer hon i dag, å å å,
well, now I turn the devil loose.
Full fart på köksdörren, jag tror jag smiter min kos,
sjungande the gräsänklingsblues, oh yeah.


Han, Povel Ramel, var rolig han. Synd att han är död. Men vi ska alla den vägen gå.

Idag har jag städat undan en del som vi dragit fram under helgen. Jag sydde klart förhänget för tvättbänken. Den såg inte så trevlig ut för den är gammal och det finns inga luckor på den. Nu är den jättefin och det känns roligt att gå ut i tvättstugan / personalingången. Tänk, vad litet tyg kan göra!

Senare på eftermiddagen for jag till en väninna som har Viking, en 5 månaders pitbull. Det var så att jag köpte honom för att också Elvis skulle ha en kompis. Katterna de har ju varandra. Han var då 8 veckor. Strax efter det blev jag sjuk och inlagd på sjukhuset i över en månad och det blev bara för mycket för maken med två hundar, jobb inne i Umeå och ingen hustru hemma. Så den här väninnan tog honom hem till sig och vi bestämde att de skulle köpa honom av oss. De har så roligt tillsammans när de träffas. Och han blir helt galen när jag/vi kommer. Det känns som om jag alltid kommer att vara hans "mamma". Men han är i goda händer och vi träffas så ofta så det gör inget. Han är så rolig Viking: När han förstår att vi ska åka hem så tar han tag i håret på Elvis svans och släpar iväg bort med honom. bort från ytterdörren. Det ser bara så kul ut! Han har blivit rätt stor nu; väger 30 kg mot Elvis 7. Han vill minsann inte att vi ska gå.

Jaa..så var det inget mer tror jag ... än att min make/liksom Povel ... inte ska bli överraskad av att man kommer hem en dag för tidigt *skrattar*... det är mer än en gång han har fått stå där och se moloken ut med hundöronen på ... visserligen har vi inga fiskar...men en och annan blomma har han allt tagit kål på. Det är precis som om han tror att de vattnar sig själva. :)

Joo..det var en sak till: Jag missade en middagsbjudning idag!!! Hur kan man bara??? Vi, i styrelsen för RTP, skulle gå på restaurang ikväll och vad blev det av det?! Inga ringde vid 10-tiden igår kväll och frågade om det hänt mig något. Jag var helt oförstående. De hade väntat på mig ett tag, men när jag inte dök upp efter en kvart så fick hovmästaren servera. Jag blir bara sååå arg på mig själv. Nu har jag lovat mig själv att kolla almanackan varje dag. Det får inte hända igen.

Ha det gott alla vänner där ute i cyberrymden!

Varmgo´kramen från Stintan.

Det är bättre att bli besviken på sina vänner
än att svika dem.

...

Andra söndagen i Advent

Publicerad 2008-12-08 12:36:41 i Allmänt,



Idag är det andra Advent och Angela och Angelika har namnsdag.

Angela ett kvinnonamn, bildat antingen av it. angelo,- ängel, eller som kortform till Angelika.

Namnet kom till Sverige i mitten av 1800-talet. På 1970-talet befann sig Angela på något som nästan kan liknas vid en modevåg. Men vågen var svag och Angela blev aldrig något direkt vanligt namn i Sverige. Under 90-talet varierade populariteten kraftigt mellan åren. Vissa år var det bara en enda flicka som fick det som tilltalsnamn/förstanamn, medan det var ett tiotal andra år. Den 31 december 2005 fanns det totalt 3 369 personer folkbokförda i Sverige med namnet, varav 1 921 med det som tilltalsnamn/förstanamn. År 2003 fick 32 flickor namnet, varav 18 fick det som tilltalsnamn/förstanamn.

Angelika eller Angelica ett kvinnonamn, av latinets angelica - den änglalika. Bland romarna användes namnet som ett mansnamn.

Namnet är mycket vanligt i Sverige bland personer födda på 1980-talet. De flesta stavar namnet med 'c'. Den 31 december 2005 fanns det totalt 13 606 personer folkbokförda i Sverige med namnet, varav 8 904 med det som tilltalsnamn/förstanamn. År 2003 fick 137 flickor namnet, varav 62 fick det som tilltalsnamn/förstanamn.

Viken fantastisk konsert det var igår! Efter den földe vi sonen och barnbarnen hem. Svärdotra hade ännu ett uppträdande. Vi måste passa på nu och träffa dem alla för nästa helg flyttar de tillbaka ner till Sundsvall. Känns inget roligt för oss men vi har i alla fall fått ha dem här i två år.

Så var det då söndag igen och kyrkodag för mig. Jag går ofta i kyrkan, även när kören inte uppträder.
Idag träffade jag en mycket intressant, gammal man. Han har varit EFS:pastor här och är sedan många år pensionerad. Det visade sig att han kände min bästa barndomsväns pappa, som varit pastor i både Hänösand och Munksund. Det var kul. Den här mannen kommer nerifrån Dockstahållet och är alltså ångermanlänning, precis som jag. Han kommer från en by nära där jag har mina rötter, eller rättare sagt; där min morfar är född. Då är vi två som är ångermanlänningar i förskingringen :) .Han känner också min konfirmationslärare samt lärare i religion på Läroverket. Honom lärde han känna under sin tid i Nordingrå som pastor för EFS där. Det var verkligen en intressant bekantskap.

Vi höll på att stöka litet här hemma och på eftermiddagen gick vi över till några grannar och lämnade en blomma. Jag har satt pärlhyacinter i olika krukor. Den här var vit med rött sidenband och rosett. Litet guldtråd hade jag också knutit runt den. Den var också dekorerad med röda hjärtan och silvriga stjärnor. I bakkant hade jag satt några ax av strandråg och i dem, små "snöbollar" och svampar. De blev jätteglada och vi stannade där i ca 1½ timme och blev bjudna på kaffe och hembakta lussekatter. De är väldigt trevliga. Han har bott här förut som barn och tonåring, men flyttade ner till Stockholm. Hon är en genuin Stockholmsbrud. De har nu bott här i snart 5 år och trivs jättebra. De har gjort stora reparationer i sitt hus och det är verkligen smakfullt.

Det blev litet TV-tittande på kvällen och jag stickade på Elvis tröja. Eftersom han inte har päls, utan hår, så fryser han när det är kallt ute. Det är lättare att sticka vid TV:n än att brodera. Då måste man vara så uppmärksam.

Ha det gott alla vänner där ute i cyberrymden!

Varmgo´kramen från Stintan.

Många vänner ger livet styrka.
Att älska och att bli älskad
är tillvarons största lycka.

Barbershopkonsert

Publicerad 2008-12-06 11:59:33 i Allmänt,



Idag är det Nikolaus och Niklas som har namnsdag.
Nikolaus (Nicolaus, Nicholaus, Nicolas, Nicholas, Νικόλαος, Nikolaj) är ett egennamn och mansnamn, som är ett grekiskt namn bildat av Nike (Νικό) ’seger’ och laos (λαος) ’folk’. Det har använts i Sverige sedan 1100-talet. Namnet har förekommit hos ett antal ryska tsarer och hos ett antal påvar.

Stavningen Nikolaus är vanligast i de äldre generationerna, medan varianten Nicolas eller Nicholas är vanligast bland de yngre. Totalt är namnet vanligare bland 90-talets små pojkar än bland de vuxna svenskarna. De senaste åren har namnet (inklusive varianter) varit nära att bli ett av de 100 vanligaste tilltalsnamnen. 31 december 2005 fanns det totalt 3 698 personer i Sverige med någon variant av namnet, varav 1 944 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 97 pojkar namnet, varav 52 fick det som tilltalsnamn.

Den ryska namnvarianten Nikolaj bärs av 414 män i Sverige. Av dessa har 202 namnet Nikolaj som tilltalsnamn/förstanamn.

Det blev inte så mycket målat igåt. Det är som sjutton vad telefonen ringer. Just när man kommit igång så ger vänner sig till känna. Det är mer än vanligt nu. Kan nog bero på att vi snart har julen här. Men vad gör väl det? Rom byggdes inte på en dag. Det som inte hinns med får vänta. Det är ju klart mycket roligare att ventilera olika saker med dem än att måla lister och foder. Egentligen så var det ju bra ur en annan synvinkel också. Jag hade väldigt ont i benen igår och då var det skönt att slänga upp dem på fotpallen.

Moussakan blev jättegod. Synd att det är så dyrt med auberginer. Man kan i och för sig at potatis också ... men riktigt lika gott blir det ju inte. Ett glas rödvin till det passade ju också.

Idag ska jag sy litet. Vi har en tvättbänk ute i tvättstugan. Den har inga dörrar så jag ska ha förhängen där. Jag ska dela på dem så det är lätt att bara vika upp när man ska lägga i och ta ur tvätt från backarna. Det kommer att se trevligt ut. Inte så kul att se det annars. Själva bänken, det rostfria, ser ut som nytt så det finns ingen anledning att köpa nytt.
Maken har redan satt dit spiral på framsidan och ena kortsidan

På eftermiddagen ska vi ge oss in till Umeå för min svärdotters kör har julkonsert hon sjunger i en barbershopkör som kallar sig SnowflakeSingers
Vi var i fjol också och det är trevligt. Vi ska lyssna på den första. De har två konserter idag. Det är för barnens skull så det inte blir för sent för dem. Då kan vi följa med Patrik hem till Tomtebo och umgås med dem en stund. Vi måste passa på nu innan de flyttar tillbaka ner till Sundsvall. Det kommer i sanning bli tomt efter dem. Men sån´t är ju livet. Man kan inte räkna med att ha sin familj boende runt omkring sig.



Om Barbershop

I Snowflake Singers sjunger vi de flesta arrangemangen i Barbershopstil, vilket innebär fyrstämmig sång utan ackompanjemang som framförs med känsla och inlevelse. Kännetecknande för Barbershop är särskilda klanger som gör att det bildas så kallade övertoner (toner som ingen sjunger men som ändå hörs klinga i rummet). Viktiga ingredienser i Barbershop är också kostym, smink och koreografi.

Stämindelningen i Barbershop är lite annorlunda än i traditionella körer. Melodin ligger oftast inte överst i ackordet utan sjungs av leadstämman som motsvarar ungefär andra sopran i en traditionell kör. Övriga stämmor är bas som ligger längst ner och motsvarar andra alt eller lägre, tenorstämman som är en överstämma och motsvarar första sopran, samt baryton som slingrar sig runt melodistämman och motsvarar andra sopran eller första alt.

Barbershop härstammar ursprungligen från rakstugorna i USA, där kvartetter med enbart män sjöng ihop. Idag finns det barbershopkörer och kvartetter också för kvinnor runt om i världen. Huvudorganisationen för de kvinnliga barbershopkörerna heter Sweet Adelines International och vår kör tillhör också den regionala organisationen Nordic Light Region. På internationell och regional nivå anordnas det kurser och tävlingar.


Här är de på Rådhustorget i Umeå på skyltsöndagen.

Ha det gott alla där ute i cyberrymden!

Varmgo´kramen från Stintan.

Vänskapen söks inte,
dröms inte,
begärs inte,
den utövas.

Dagen idag ...

Publicerad 2008-12-05 12:30:29 i Allmänt,

.

Idag har Sven namnsdag. Sven, är ett gammalt fornnordiskt mansnamn med betydelsen 'ung man, yngling'. Det ingår i runstensnamn. Den norska formen är Svein, den danska Svend och den isländska Sveinn.

Sven hör till de vanligaste mansnamnen i Sverige. År 1925 låg det på tredje plats bland mansnamnen, och det är fortfarande mycket vanligt som andranamn. Den 31 december 2005 fanns det totalt 127 190 personer i Sverige med namnet, varav 56 886 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 617 pojkar namnet, varav 16 fick det som tilltalsnamn.

Jag hade en gång en pojke, som heter Sven, i skolan. Jag jobbade med LTG (Läsning på Talets Grund). När jag hade lärt ut alla moment som barnen skulle arbeta med, sammanlagt 9 och vi hade avverkat 6 ljud (man säger inte bokstäver till barnen utan man pratar om ljud) så fick de arbeta med vilket ljud de ville för då kunde de arbetsgången. De började med att klippa ut bokstäver, både stora och små, ur tidningar och klistrade upp på papper, som de sedan satte in i sin pärm. Sedan skulle de modellera ljudet. Därefter skriva på tavlan med stor pensel och vatten och därefter med krita. Det är sammanlagt 9 moment, vilket det sista är ljudanalys som de fick göra i en liten studio där de hade hörlurar på sig och arbetade i ett häfte. Gult för vokaler och blått för konsonanter. Jag hade satt alla ljuden i plastfickor, en för varje. Stora bokstäver på den ena sidan och små på den andra. Där kunde de se hur man skriver. 1. betyder att man börjar skriva där..osv. De fick skriva med vattenlöslig tuschpenna och träna innan de skulle skriva på linjerat papper. Alla ljuden hängde framme vid svarta tavlan. På ljuden hade jag också gjort prickar; gul prick för vokaler och blå prick för konsonanter. Då visste de vilket häfte se skulle använda när de kom till ljudanalysen och behövde inte fråga mig. Det sparade ju tid för mig så jag kunde hjälpa någon, som behövde det, istället. När vi tillsammans hade jobbat med S-A-V-I-E-N så fick de alltså arbeta med vilket ljud de själva ville. De flesta tog första bokstaven i sitt namn eller mammas och pappas namn.

Nils han skulle inte göra det. Han gick sina egna vägar. Jag satt och hjälpte Rosemarie och Erik med ljudanalysen. Då knackade Nils mig på axeln och sa: "Nu ska jag välja fröken, men du får inte titta vad jag väljer. Lovar du det"? Klart jag gjorde det.

Vi hade ett vädigt sort klassrum då och det var mycket fri golvyta. Självklart tittade jag inte. "Nu får du se!" ropade han. Och när jag vände mig om så låg han där på golvet och snarkade med en stor pratbubbla av papper på vilken han hade skrivit Z Z z Zz z zZZ
Jag frågade varför han hade valt det ljudet och då sa han glädjestrålande att han hade "läst" Tarzan och där fanns det ju Z och han hade också "läst" seietidningar där han sett att de sov och att Z betydde att de snarkade. Det var Dagobert han hade sett.
Jaa, han var för gullig, han Nils. Han hade några tänder borta så S:et i Nils lät som en vissling: Nilsch.



..Dagen i dag...
Dagen i dag är en märklig dag.
Den är din.
Gårdagen föll ur dina händer.
Den kan inte få mera innehåll
än du redan har givit den.
Morgondagen vet du ingenting om.
Men dagen i dag har du.
Använd dig av det.
I dag kan du glädja någon.
I dag kan du hjälpa en annan.
Dagen i dag är en märklig dag.
Den är din.

Ha det gott alla där ute i cyberrymden!

Varmgo´kramen från Stintan.

Klippning

Publicerad 2008-12-05 10:01:40 i Allmänt,



I dag har Barbro och Barbara namnsdag.Barbro ett kvinnonamn som kommer från det grekiska Barbara med betydelsen 'främmande', 'icke grek'.

Namnet var mycket vanligt i Sverige på 1940-talet medan knappt någon har fått det som tilltalsnamn/förstanamn på senare år. Däremot används namnet fortfarande relativt ofta som andranamn. Den 31 december 2005 fanns det totalt 48 587 kvinnor folkbokförda i Sverige med namnet, varav 28 819 med det som tilltalsnamn/förstanamn. Det fanns också 17 män med namnet, varav 7 bar det som tilltalsnamn/förstanamn. År 2003 fick 53 flickor namnet, men ingen fick det som tilltalsnamn/förstanamn.

När jag var ung så arbetade jag i ett år på Carlslunds vårdhem; Carlslund, Stockholms stads vårdhem för psykiskt efterblivna hette det! Men hör bara! Jag blir arg bara jag tänker på vad de kallade det där stället. Och man kan då inte säga att det var ett vårdhem inte! Bara förvaring. Det låg ute i Upplands Väsby. Det har också varit flyktingmottagning där och jag tror att det används som någon sorts sluss nu.

Hur som helst så träffade jag Barbro där. Hon arbetade där och var från Ramvik, ca 2 mil norr om Härnösand, som jag kom ifrån. Vi hade aldrig träffats före och fann varandra direkt. Vi dansade oss genom det där året jag var där. Vi var på Baldakinen, Gröna Lund, Nalen, Corso, you name it. Vad roligt vi hade! En gång så stod vi och liftade där vid infarten till motorvägen. Vi gjorde alltid det, fast det var förbjudet. Men vi hade ont om pengar och ville bara ut och dansa. Busspengar fick gå till inträde. Den där gången så kom det en polisbil. Aj, aj! Vi fick så klart bastnng men när de såg att vi skämdes tillräckligt mycket så skjutsade de in oss till sta´n. Och vi lovade så klart att vi aldrig skulle göra om det. Hmmmm...Vi höll kontakten i flera år. Jag åkte ner och hälsade på när jag gick på seminariet. Men till slut så ebbade den ut. Tyvärr! Det ångrar jag verkligen. Jag fick barn alldeles när jag tagit min examen och hade fullt upp. Jag har försökt hitta henne men inte lyckats. Jag vet inte vad hon heter som gift. Kanske skulle jag sätta ut en annons i Allers? Det skulle vara så roligt att träffas igen.

Klippningen blev fantastiskt bra. Nu har jag nästan sparat ut så det är jämnlångt. Frissan tyckte att jag skulle färga underhåret mörkt askblont så när hon var klar med mig så stegade jag iväg till ICA och köpte färg och hem det bar. Tänk, ett sådant liv håret fick! Och jag ser då minst 5 år yngre ut. Om jag får säga det själv så.

Sköt nu om er alla mina vänner där ute i cyberrymden!

Varmgo´kramen från Stintan.

Har du vänner
anse dig då äga rikedomar.

Slingor

Publicerad 2008-12-03 17:16:39 i Allmänt,



Idag har Lydia namnsdag. Jag kände en gång en Lydia. Hon är sedan länge död. Hon var gift med kantorn där jag bodde då. Han tjänstgjorde också som folksskollärare på halvtid på den skola där jag jobbade. Han hjälpte mig att köpa ett piano från ett dödsbo. För detta är jag honom evigt tacksam. När jag skulle flytta från Sollefteå så skulle det inte finnas plats för pianot så jag gav det till en av mina sonahustrur (just då var hon den enda) för hon spelar piano. Numera så har jag ju en keyboard, som jag fick av maken i julklapp för 5 år sedan.

Lydia är ett latinskt kvinnonamn som betyder flicka från Lydien.

Lydia har använts som dopnamn i Sverige sedan 1600-talet. Namnet var populärt kring förra sekelskiftet och ökar även i populariet kring detta. 31 december 2005 fanns det totalt 3 184 personer i Sverige med namnet, varav 1 255 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 94 flickor namnet, varav 43 fick det som tilltalsnamn.

Idag kom jag upp tidigt för att vara mig. Jag hade bett maken väcka mig innan han gick till bussen. Så jag var uppe redan 06.30. Det kändes litet motigt först men efter två muggar kaffelatte så är jag pigg som en nötskrika... haha..så heter det visst inte... det ska ju vara pigg som en mört. Clintan var ovanligt kelig och vi satt och gosade vid köksbordet en lång stund. Gissa, vem som blev sotis!? Lille Elvis, så klart. Så jag fick ta båda två i knä.

Igår, när jag var till Umeå, så köpte jag hårfärgning. Jag är naturligt blond med litet gråa inslag. Men solen blekte håret så kraftigt i somras och då syns ju utväxten. Så igår kväll så färgade jag det ljust askblont. Idag kom en väninna till mig hit och gjorde highlights på mig. Det blev väldigt snyggt och hemskt mycket billigare än att gå till frissan. Jag gillar inte att öppna plånboken för mycket. Vi har fått en ny frissa hit till Robertsfors och jag ringde idag och fick en tid för klippning i morgon kl.9 så nu blir jag fin till jul. HURRA!

I morse fick jag se hur djur kan samarbeta. Jag har planterat pärlhyacinter i en stor, blå glaserad kruka. I bakkant på en liten del av den har jag satt strandråg. Där framför krukan satt då Elvis och Clintan och tittade på den. Sedan tittade de på varandra och därefter gick Elvis fram och började försiktigt dra i rosetten som satt på rågen. När han hade lossat den så steg Clintan fram och började gnaga av rågen. Han fick loss 3 stycken och då blandade sig Stintan ( inte jag :)) ) i leken och bet av två till. Vad som sedan hände kan du nog räkna ut. Nu är det fullt med skräp på golvet...haha...kunde bara inte lägga mig i deras upptåg för det var ju bara så kul att se dem "in action".

Det var tänkt att jag skulle måla foder och lister idag. Men väninnan min var här rätt länge och sedan åt jag lunch och vilade en stund. Har ont i benen efter gårdagen. Har så mycket vätska i dem. Men när jag så skulle börja så ringde telefonen och det var en väninna från Skåne. Och när hon och jag pratar så försvinner både tid och rum. Vi har så mycket att prata om så jag vet inte vad. Det är ju himla kul. Någon målning blir det inte idag som ni förstår. Men det kommer ju fler dagar.

Maken kommer hem sent idag så jag ska spela in "Oskyldigt dömd". Den vill han se. Jag kan ju titta på något annat och passa på att brodera litet mer.

Sköt nu om er alla vänner där ute i cyberrymden!

Varmgo´hjärtekramen från Stintan.

Stadsresa

Publicerad 2008-12-02 22:29:04 i Allmänt,



Idag har BeataBeatrice
namnsdag.
Beata är ett kvinnonamn som kommer från latinet och betyder 'lycklig' eller 'den lyckliga'. Namnet dök upp i Sverige redan på 1300-talet och var länge ett vanligt namn i adeln. Den franska formen Beate var vanlig på 1700-talet när Beata kom in i almanackan.

Namnet var populärt i Sverige i slutet av 1800-talet, och har de senaste åren åter haft en viss uppgång. Den 31 december 2005 fanns det totalt 2 700 personer folkbokförda i Sverige med namnet, varav 1118 med det som tilltalsnamn/förstanamn. År 2003 fick 63 flickor namnet, varav 24 fick det som tilltalsnamn/förstanamn.

Beatrice är ett kvinnonamn med latinskt ursprung med betydelsen 'ljusbringare' eller 'den lyckosamma'. Namnet härstammar från latinets Beatrix, som genom franskan har blivit Beatrice.

Den som har Beatrice som sitt förstanamn brukar bli kallad för Bea. Namnet Bea förekom ofta på 1800-talet.

Namnet klättrade snabbt på topplistorna i Sverige på 1980-talet men har sedan avtagit i popularitet. Den 31 december 2006 fanns 8 841 kvinnor med förnamnet Beatrice folkbokförda i Sverige. Av dessa hade 3 962 Beatrice som tilltalsnamn/förstanamn. År 2003 fick 120 flickor namnet, varav 45 fick det som tilltalsnamn

I morse väcktes jag åter av att en liten hundtunga slickade mig på handen. Lille Elvis ville att matte skulle kliva upp. :) Han är för go´han!

Idag har jag varit inne i Umeå. Åhhh...så vintervacker de har gjort staden! Det finns flera lysande isskulpturer efter Rådhusesplanaden och en mängd olika konstverk gjorda av lysdioder. För att inte tala om allt som hänger över gator och gågator. I flera av träden i parkerna har de fiberbelysning..alltså; de skiftar färg hela tiden. Det var otroligt vackert! Det är inte lika mycket snö inne i Umeå som här, men det var fint ändå. Väldigt jullikt. Dessutom var det smakfullt skyltat i alla affärer. Då kan jag tycka att det är roligt att vara inne i Umeå. Annars är jag ingen storstadsmänniska. Vi har ju bott där i sammanlagt 2½ år och jag trivdes inte alls. Men det kan vara kul att fara in ibland. Vi har allt vi behöver här på orten. Dessutom är folk mycket vänligare och trevligare så här ute i bushen, eller i småstäder som Härnösand och Sollefteå, där jag också har bott.

Mina nya glasögon hade gått sönder. Fick ena skalmen i handen i förrgår, när jag skulle rengöra dem. Jag var in med dem på Synoptik för att få dem lagade. Men det gick inte sade de utan de skulle beställa hem nya bågar åt mig. När jag köpte dem fick jag ett presentkort på 350:- som man kunde köpa solglasögon eller läsglasögon för. Men jag hade inte tid just då och prova några läsglasögon för jag hade en tid att passa. När jag kom tillbaka senare på eftermiddagen så var mina vanliga glasögon klara.. de hade ett par bågar i lager. Jag blev jätteglad. Och så fick jag två par fräcka läsglasögon, ett par röda och ett par gröna, på presentkortet. Jag behöver inga solglasögon för mina glasögon blir mörka av sig själva i ljuset ute. Känner mig så nöjd.

Jag var också och besökte en väninna. Hon har en hund, Viking, och Elvis och han är helt galna i varandra! De lekte och busade i 1½ timme. Viking är också valp; en pitbull. Han är jättevacker. Han är ljusbrun och har en mörkbrun mask som ser ut som ett hjärta. När vi skulle gå så ville inte Viking att Elvis och jag skulle gå ut genom dörren. Han bet fast ytterst i Elvis yviga svans och släpade honom med sig ändå in i köket. Det såg för roligt ut!

När allt var avklarat där inne så hade maken och jag stämt träff. Då var klockan över 6 så vi åt i sta´n innan vi for hem. Det tycker jag är trevligt. Det blir ju inte så ofta och litet lyx måste man ju kosta på sig. Det var skönt att komma hem och inte behöva laga någon middag eller ta hand om disk.

Nu är det dags att krypa till sängs.

Ha det nu så bra alla mina vänner ute i cyberrymden och sköt om er!

Varmgo´hjärtekramen från Stintan.

December - julmånaden

Publicerad 2008-12-02 00:47:22 i Allmänt,



I morse fick jag sova ut för maken och svärmodern åkte tidigt in till Umeå. Vaknade av att en blöt liten tunga slickade mig på handen som låg på täcket. Det var Elvis, den raringen, som tyckte att nu fick det vara nog med sömn för mattes del.


Idag har Oskar och Ossian namnsdag.
Oskar eller Oscar, mansnamn, från forniriska Oscur. Till keltiskan kom namnet ifrån det fornisländska Ásgeirr, som är sammansatt av orden áss som i asagudar och geirr som betyder 'spjut'. Namnet kan kanske översättas med 'gudaspjut' eller 'gudavapen'. Den västfrankiska formen av namnet är Ansgar.

Namnet blev först populärt tack vare Ossians sånger. Oskar var ett av de allra vanligaste namnen bland nyfödda pojkar i Sverige kring millennieskiftet. Populariteten steg snabbt under 1990-talet. Förra gången Oskarr var ett modenamn var kring förra sekelskiftet. Namnet togs in i den svenska almanackan 1812 för att hedra Oscar Bernadotte, sedermera Oscar I.

Den 31 december 2005 fanns totalt 65 067 personer i Sverige med namnet Oskar varav 28 690 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 1 934 pojkar namnet, varav 1 042 fick det som tilltalsnamn.

Jaha...och hur har dagen varit? Ska jag vara riktigt ärlig så har jag haft mycket värk i kroppen. Jag har det ibland p.g.a. min skada samt för att jag har psoriasisartrit. Är ingen storförbrukare av piller, men idag hade jag inget val. Elvis, katterna och jag började dagen med att sitta i soffan och fika samt lyssna på julmusik. Det var verkligen balsam för själen.

Hade tänkt börja måla lister och foder. De är laserade i ljusbrunt och jag gillar inte det. De ska bli vita. Men värken gjorde att jag sköt på det till en annan dag. Det får bli på onsdag för jag ska till Umeå i morgon för att köpa litet julklappar och göra några andra ärenden. Jag får sällskap hem av maken. Det blir rätt sent så vi äter nog middag där inne.

Elvis och jag tog en promenad i slasket. Det är tö nu och jag hoppas verkligen att det ska bli litet kallare i morgon så att inte snön försvinner. Men de har ju lovat att det ska bli det och här ska det visst bli klart och litet solsken. Det låter ju bra.

Dammsugaren åkte också fram. Det är märkligt vad det blir tussigt på golvet! Kan det bero på att vi har 2 katter och en hund, tro? :)) Men de är ljuvliga så det gör inget. Passade också på att ringa en del vänner och fick också samtal. Det är trevligt. Man ska trampa upp vänskapens stig. Annars växer den igen.
Jag övade också på en sångerna som vi ska sjunga på julkonserten. Det räcker inte med att bara öva när vi har körövning.

Maken kom, som vanligt, hem strax efter halv 7. Vi har alltid mycket att prata om så det blir långa sessioner vid matbordet.
När samtalen var uttömda så såg vi Mankells film, som vi hade spelat in från lördagen. Den var spännande.

Nu så säger jag god natt till mina vänner ute i cyberrymden.
Var rädda om varandra och tänk på det där jag sa om vänskapen!

Varmgo´hjärtekramen från Stintan.

Första Advent

Publicerad 2008-12-01 15:57:03 i Allmänt,

I morse spelade vi advents-och julmusik och tände massor med värmeljus i ljuslyktor samt det första ljuset i adventsstaken. Den staken fick jag i julklapp för snart 30 år sedan av en klass jag hade. Den är av glas från Boda och väldigt vacker. Vilken stämning det blev vid frukostbordet!

Andreas och Anders har namnsdag.
Andreas (Andréas) är ett vanligt mansnamn i kristna länder. Namnet kommer ursprungligen från Grekland (Ανδρέας) och betyder 'den manlige'. Andreas var namnet på en av de 12 apostlarna, se aposteln Andreas. En försvenskad form av namnet är Anders. Den kvinnliga motsvarigheten är Andrea.

Den 31 december 2007 fanns det totalt 69 384 personer i Sverige med namnet Andreas varav 43 283 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 628 pojkar namnet, varav 204 fick det som tilltalsnamn. Den 31 december 2005 fanns också 3 folkbokförda kvinnor med samma namn, dock inte som tilltalsnamn.

Namnsdag i den svenska almanackan är den 30 november.

I Bondepraktikan står det: Anders braskar, julen slaskar.

Eftersom det var tö idag så blir det i alla fall inget slask till jul och det bådar gott, tycker jag.

Advent betyder något alldeles speciellt för mig. Det är den bästa tiden under den mörka årstiden här uppe i norr. Vi tänder ljus, har stakar i fönstren och hemma hos mig sätts det upp gardiner som går i rött och får det att se varmt och hemtrevligt ut. Jag bara älskar den här tiden!

Jag sjunger i kyrkokören. Första Advent och julottan är de finaste stunderna. Julkonserten är ju också väldigt stämningsfull. Då är alltid kyrkan full. Tyvärr så var det inte så många som infann sig idag.

Svärmor tyckte att det var roligt att vara med för hon har inte varit i kyrkan på Första Advent sedan hon var barn. Efteråt var det kyrkkaffe och i slutet av det så berättade vår präst Melker och diakonen om en resa de har gjort till en stad i Lettland, vilken vi hjälper med kläder och annat. Det är tanterna på systugan som syr, stickar och virkar.

Litet senare gick vi ut på samhället för det är skyltsöndag. Det är så vackert med alla maschaller som lyser på båda sidan av hela, långa Storgatan. Köpmännen bjöd på glögg och korv, som man själv fick grilla över öppen eld. Det var mysigt.
Det var julmarknad inne på Folkets Hus och vi köpte honung och en fågelholk. Den gamla här har tagit slut. Var faktiskt ett rivningshus och det gillar ju ingen att flytta in i ett sådant :)

På kvällen blev det TV och ngt sanningsprogram som jag bara slängde ett getöga på. Men svärmor ville se det och då fick hon det. Man ska vara snäll mot de gamla. Efter det så såg vi det som var kvar av Poirot. Han är bara så härlig den mannen, n´est-ce pas?

Så till sängs och ljuva drömmar.

Sköt om er nu alla vänner ute i cyberrymden!

Varmgo´hjärtekramen från Stintan.

Mamma Mia!

Publicerad 2008-12-01 12:21:37 i Allmänt,



Det är lördag och vi pratar litet vid frukostbordet om gårdagens föreställning. Den var uppbyggd på historik från 1932-1986. Vad som hände ute i värlen då. Många gamla slagdängor kom då också in; sånger som Ulla Billqvist, Zara Leander, Sickan Carlsson, Alice Babs m.fl. sjöng. Det var helt i svärmoras stil. Hon kände ju igen dem alla så hon var nöjd med kvällen. Vi enades om att den var fantastiskt bra. Sände en tanke till de i teaterföreningen här som väljer ut så bra föreställningar till oss. De är guldkanten på tillvaron; att sätta sig ner i en full teatersalong och drömma sig bort. Du kan läsa om den här:

http://www.riksteaternvarmland.se/for-arrangorer/index.php?prodID=210

Dagens namnsdagsbarn är Sune. Kommer osökt att tänka på "Sunes jul". Den var rolig. Där spelar en ung Peter Haber pappan. Ni har säkert sett den.

Sune är ett svenskt mansnamn, ursprungligen Suni, bildat av fornsvenska sun med betydelsen 'son'.

Äldsta belägget i Sverige är en runinskrift från 1000-talet.

Namnet infördes i almanackan 1901, mycket på grund av sin fornnordiska prägel, och var som mest populärt från 1930-talet till början av 1950-talet. Den 31 december 2005 fanns det totalt 15 592 personer i Sverige med namnet Sune, varav 7 086 med det som tilltalsnamn. Namnet Sune som tilltalsnamn har givits till färre än tio pojkar under något av åren 1998–2005.

På 1960-talet kom namnet Sune att bli ett smeknamn för raggare, så som Doris kom att bli det för raggarbrudar.

Idag har vi tagit det väldigt lugnt. Det är kallt ute så det inbjuder inte till att vara ute så mycket. Jag har bakat några sorters kakor till julen. Min dotter kommer hem från Linköping den 18:e och jag har fått stränga order om att inte göra något mer. Hon vill vara med att julstöka, baka och göra julmaten tillsammans med mig. Hon har ärvt mitt intresse för matlagning. Eller så är det ett betingat beteende. Jag har säkert hjärntvättat henne under uppväxten... hehe

MAMMA MIA

Jag har beställt Mamma Mia på DVD och den såg vi idag. Vilken film!!! Man satt och var glad hela tiden! Den är helt underbar! Köp den om du ännu inte har den! Fast jag tror att du kan ladda hem den på datorn. T.o.m. min svär mor tyckte att den var fantastisk. Jag har försökt få fram på vilken grekisk ö den är inspelad men har inte hittat den än. Men dit ska jag! Klart maken får följa med! Åhh, det är bara sååå vackert där!

På eftermiddagen blev det så klart "På spåret". Vi hade spelat in det. Det är ett trevligt program som vi gärna inte missar. Svärmor ville se "Stjärnor på is" så det fick det bli. Vi spelade in "Brottskod försvunnen" som vi hellre hade velat se. Men hon är ju inte här så ofta så det gjorde ju inget. Vi hade myspys och drack gögg och åt pepparkakor med ädelost..mmmm...så gott! Och vi njöt av alla tända värmeljus och stakar och stjärnor i fönstren. Litet broderat blev det också under dagen.



Sköt om er alla vänner ute i Cyberrymden!

Varmgo´hjärtekramen från Stintan.

Om

Min profilbild

Stintan

Jag tycker om att sticka, virka och sy. Det har jag gjort sedan barnsben. Jag har även broderat mycket förut. Jag har tre vuxna barn och två bonusbarn. Dessutom fyra barnbarn och två bonusbarnbarn. Jag känner mig rik. Sommaren 2010 köpte vi ett hus vid Ångermanälven, ca 3 km uppströms Sandslån, på andra sidan Kramfors-Sollefteå flygplats. Vi har börjat renovera där för vi har bestämt att vi ska flytta dit när maken går i pension. Det kan bli tidigare också. Huset ligger så vackert vid älven. Jag är kyrkvärd här i Robertsfors och jag sjunger i Åkullsjöns Gospelgrupp. Vi har fyra birmakatter: kattmamma och tre söner ur två olika kullar; Stintan, Clintan. Cody och Figge. Vi har också en hund, Elvis, som är en korsning mellan en Shih Tzu och en kinesisk nakenhund. Du kan se honom på första sidan här.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela