la dolce vita

Skriv i ditt hjärta att varje dag är årets bästa dag.

Fredag - teaterdag

Publicerad 2008-11-28 13:58:09 i Allmänt,

Idag är det Malte som har namnsdag. Malte! Vilket namn! De senaste åren har faktiskt namnet ökat i popularitet. Under 2005 fick sammanlagt 228 pojkar namnet Malte som tilltalsnamn, en ökning från föregående år. Den 31:a december samma år fanns det 4008 män som hade förnamnet Malte, varav 1981<tilltalsnamn/förstanamn (källa: Statistiska centralbyrån).

Men Malte Lindeman, Valfrid Lindemans son, han är rolig. Tråkigt att man så sällan tänker på att höra allt gammalt roligt som Hasse & Tage, Povel Ramel och andra gjort. Martin Ljung är still going strong och han var ju jätterolig.

Skickar en fil ni kan ha roligt åt, Det är *papegojexpert* Malte Lindeman.
http://www.tramsmail.se/fil/2373/

Det finns mycket skojigt på den sidan.

Idag har vi haft solsken här i Robertsfors. Det glittrade så vackert i träden. Fantastiskt stilfullt var det. Jag hoppas bara att det blir liiitet kallare ute så att inte den här snön försvinner.

Jag har satt några ljusstakar i fönstren och ska nu sätta upp en fin broderad gardin (inte den jag håller på med) med motiv av julstjärnor. Jag ritade den för många år sedan..måste vara ca 24 och mamma broderade den. Mamma, go´a, fina mamma (hon är död sedan 2½ år). Jag ska ha den i personalingången; även känd som tvättstugan :) Det blir fint det.

Sedan blir det dammsugning som gäller. Min svärmor kommer ju hem med maken ikväll. Då ska middagen vara klar att ätas för vi ska till Folkets Hus och se ZVEA - Sånger från ett svunnet sekel Med Catherine Hansson. Hoppas att svärmora gillar det. Hon brukar inte gilla de teatrar vi har släpat med henne på. Men jag hoppas.
Jag ska inte heller glömma att sätta på värmen i mitt rum, där hon ska sova och i badrummet och på gästtoa. Har inget igång utom luftvärmepumpen. Så då är det bäst att sätta full fart då!

Ha det nu så gott där ute i cyberrymden!
Tänd många ljus och var snälla mot varandra!

Varmgo´hjärtekramen från Stintan.

Mellandag

Publicerad 2008-11-27 15:50:35 i Allmänt,

Idag har jag tagit det lugnt. Broderat litet, tvättat och tagit hand om tvätt. Jag prisar ännu en gång min torktumlare, vilken gör att jag nästan aldrig behöver ta fram strykjärnet.

Astrid och Asta har namnsdag.

Jag känner både en Astrid och en Asta. Asta jobbade jag med en sommar på Härnösands sjukhus.

Astrid i våra hjärtan!
Naturligtvis tänker jag på Astrid Lindgren. Tänk, vilka helt underbara läsupplevelser hon har gett oss! Tack, kära Astrid uppe i din himmel, för det!
När jag var barn och väldigt ung så uppfattade jag inte allt i hennes böcker. Senare i livet skulle jag förstå alla politiska vinklingar hon faktiskt har i dem. De är bara iklädda sagans berättelse.

Många etiska dilemman dyker också upp och hon vägleder oss att tänka det rätta i olika situationer. Jag tycker att hon är helt igenom fantastisk!

Usch, plogbilen har varit här och kastat upp snö på båda våra uppfarter. Jag får ju inte skotta så jag hoppas för makens skull att snön inte är så tung. Det var den igår, sa han.

Det är bara så underbart vackert ute nu. Snön ligger kvar på buskar och trän. Många har redan tänt ljus i granar och buskar ute. Vi ska göra klart ikväll för svärmor kommer ju i morgon kväll och vi ska gå på teater. Då vill vi inte hålla på med det efter den. Det ska vara klart idag.
Får fundera litet extra var vi ska ha stjärnor och stakar eftersom det är första julen vi ska fira här.
Ha nu en underbara kväll ni alla ute i cyberrymden!

Varmgo´hjärtekramen från Stintan

Julkortsvackert ute

Publicerad 2008-11-26 15:30:51 i Allmänt,

Idag är det onsdag och Linus har namnsdag. Jag känner ingen Linus men kanske kan jag komma fram till någon känd sådan.

Mansnamnet Linus är av latinskt ursprung, med den troliga betydelsen 'den med det linfärgade håret'. Enligt legenden var Linus namnet på den andre påven.

Linus har varit ett mycket populärt namn sedan 1970-talet. De senaste åren har Linus varit ett av de 20 vanligaste tilltalsnamnet bland pojkar. 31 december 2005 fanns det totalt 19 283 personer i Sverige med namnet Linus varav 15 817 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 925 pojkar namnet, varav 800 fick det som tilltalsnamn.

År 2007 fanns det 22 381 som heter Linus. Namnsdag: 26 november, (1986-1992: 20 januari).

Min bästa LINUS:

Linus på linjen, orig. La Linea, tecknad TV-serie från 1969, skapad av italienaren Osvaldo Cavandoli.

Linus är en animerad tecknad figur med stor näsa, ritad endast längs sina konturer och så att han ser ut att sitta ihop med linjen/marken som han går på. Han går på en till synes oändlig horisontell linje där han emellanåt stöter på olika typer av hinder. Han skriker och gormar eller gapskrattar så att saliven sprutar. Språket är låtsasitalienska som är omöjlig att översätta, men eftersom bilderna ändå ganska tydligt brukar illustrera vad Linus menar så behövs inga undertexter. Alla röster gjordes av italienaren Carlo Bonomi, som även gjort rösterna till den populära lerfiguren Pingu.

I början fick serien "Linjen" som svensk titel, som synes en ordagrann översättning av originaltiteln. Senare bytte man till den vitsiga titeln "Linus på linjen".

Idag har jag klipp Elvis litet runt ögonen och skägget. Man ser ju inte dem annars. Sedan var vi ute i snön och lekte. Under promenaden så skuttade han på av bara den. Det är roligt att se honom när han är i aktion. Han är bara sååå gullig! Men han är också lydig ska ni veta. Han gör precis som man säger till honom. Det är viktigt att man som hundägare inte tror att en liten, gullig hund inte behöver dresseras. De ska ha lika mycket som en stor hund.


Själv har jag tvättat och tagit hand om tvätt samt sett *Trettondagsafton* av Shakespeare. Jag hade spelat in den för ett tag sedan och inte sett den förrän nu. Det är väl litet kul med den för maken och jag gifte oss på Trettondagsaftonen för snart 6 år sedan. Det var -34 grader kallt här i Robertsfors den dagen! Den kallaste på hela, långa vintern. Men inne var det varmt och gott!

Ska alldeles snart göra mig iordning för att åka in till Umeå. Vi ska äta middag med äldste sonen och hans familj. Det blir den sista i det huset för de flyttar tillbaka till Sundsvall om några veckor. Tråkigt för oss och barnbarnen när vi inte kan träffas så ofta. Men jag ska inte gråta över det utan istället vara tacksam för att jag har fått haft dem nära under två år :) .<

Ha nu en underbar kväll (det ska jag ha) och sköt om er där ute i cyberrymden!

Varmgo´hjärtekramen från Stintan

Dessa fantastiska katter!

Publicerad 2008-11-26 11:59:04 i Våra husdjur,

Katterna hos Silfvers.

Vi har två vackra birmakatter, Stintan och hennes son Clintan.

Stintan är blåmaskad och Clintan är brunmaskad. Han har fått heta Clintan för att han är så cool. Precis som Eastwood.


.
Ömhetsbetygelse

Här är Stintan med sin första kull ungar. Det blev tre stycken, Clintan, Cody och Curly. Visst är de söta!

Ungarna har fått "vällingsvimma"... eller som man säger här uppe: *paltcoma*.

En katt

En katt vill bara vara
och om det inte passar
kan tänkas att den rivs.

En katt vet vad den vill
och aldrig blir den velig.
Men fast den är sin egen
så är den också kelig.

Den gonar sig i solen
eller värmen från en ugn...
Och ljudet när den spinner
kan få en riktigt lugn.

Ja, en katt har nåt att lära
oss som stressar runtomkring
- för den kan slappna av
och göra ingenting.Legenden

Legenden berättades officiellt första gången för major Russel Gordon.

I Fjärran Östern i det land som kallades Burma finner vi i öster en sjö som ligger i dalen mellan Mont Du Lughbergen.
Khmerfolket byggde under början av 1700-talet flera tempel av dyrkan och trohet till sina gudar. Här fanns templet Lao-Tsun. I templet bodde det en vit katt med gula ögon som kallades Sinh.

Templets överstepräst hette Kittha Mun-Ha. Hans guldskägg hade guden Song-Hio själv flätat. Kittha Mun-Ha hade alltid Sinh vid sin sida när han tillbad den blåögda gyllene gudinnan Tsun-Kyan-Kse.

Landet invaderats av fienden som nådde ända fram till den heliga ringmuren. På natten samlades templets präster (Kitthas) och gick till gudinnan för att be hennes hjälp och beskydd.
Översteprästen med namnet Kittha Mun-Ha dödades och när hans ande lämnade honom hoppade den vita katten Sinh med ett språng upp på tronen och upp på sin herres huvud som var nedsjunket mot gudinnan.
De församlade prästerna stod förstummade när kattens vita päls ändrade färg till gudinnans gyllene färg. Kattens gula ögon, som Tsun Kyan-Kses guld, och från reflexen av Mun-Has guldskägg blev blå, oändliga och djupa safirer liknande gudinnans ögon. När Sinh sakta vände huvudet mot Södra Porten förvandlades öronen, benen, svans och ansiktet färg som den fruktbara jorden.

Bara tassarna som vidrörde prästens silverhår behöll sin vita färg. Katten vände sig mot templets ingång där man nu kunde höra soldaterna närma sig. Prästerna som inför denna syn fått tecken från gudinnan, samlade mod och slog tillbaka inkräktarna genom att stänga de stora bronsportarna och begav sig ner i de underjordiska gångarna. På så sätt räddade de templet.

Vilket under! Kitthas konstaterade att alla templets katter hade genomgått samma förvandling som Sinh. Det var guldfärgade reflexer i deras snövita pälsar, deras tassar var vitbehandskade och deras topasögon hade förvandlats till safirer.

Men säger legenden - olycka drabbar den som påskyndar slutet för någon av dessa underbara och vördade katter. Han kommer att lida de grymmaste kval ända till dess själen som han oroat har lugnat sig. Så lyder legenden - visst finns det en smula sanning i den eller hur? Hur skulle annars våra katter vara Heliga?

Recept

Publicerad 2008-11-25 16:50:22 i Underbara recept,Fisk- och skaldjur

VästerbottenslaxReceptet är för 4 personer

 • 12 tunna laxskivor
 • riven Västerbottensost
 • 3 dl grädde
 • 3 msk vitt matlagningsvin
 • 3 msk fiskfond
 • vitpeppar  Så här gör du:
 • Krydda laxskivorna litet med vitpepparen (OBS! inget salt för osten är så salt i sig).
 • Lägg ca 2 msk riven ost i början av varje skiva och rulla ihop till rullader.
 • Lägg rulladerna i en ugnsfast form.
 • Blanda grädde, fiskfond och vin.
 • Slå blandningen över rulladerna. Tillsätt litet riven ost.
 • Sätt in i ugn 225 grader i 30-35 minuter.
 • Servera med pressad potatis och en sallad.
  Vill du äta mat med lågt GI byter du ut potatisen mot vit guinoa eller matvete. Smaklig måltid!  Zucchinirakor med rökt lax  Se det här som ett inspirationsrecept! Du kan fylla med mängder av goda saker, förutom rökt lax. Pröva parmaskinka, rökt kalkon, mozzarella, räkor eller köttfärs stekt med tacokrydda.

  Ingridienser:
  Till 2 personer behöver du:
 • 2 normalstora zucchini
 • 2 - 2½ msk sojamjöl
 • 2 ägg
 • litet hackad röd spansk peppar
 • 1 vitlöksklyfta
 • 40 g riven cheddar
 • salt och malen vitpeppar
 • smör eller rapsolja till stekning

  Fyllning:
 • 100 g rökt lax
 • 3 msk creme fraiche, eller mini fraiche

  Till garnering:
 • rivet citronskal

  Till servering:
 • grönsallad och tomat


 • Så här gör du:
 • Tvätta zucchinin, riv dem grovt och lägg rivet i en handduk. Krama ur vätskan och lägg i en bunke.
 • Dela den spanska pepparen på längden och skrapa bort kärnorna. Hacka fruktköttet fint.
 • Skala och hacka vitlöksklyftan.
 • Blanda samman mjöl och ägg och rör ner i zucchinin till en smet. Tillsätt vitlök, chili, cheddar, salt och peppar.
 • Tvätta citronen och strimla skalet.
 • Hetta upp matfett i en panna och klicka ner smeten. Stek 4 plättar i 4-5 minuter per sida.
 • Lägg upp två plättar på varma tallrikar. Fördela lax och gräddfil på varje och avsluta med en plätt.
 • Strö över rivet citronskal.
  Denna rätt har lågt GI
  Smaklig måltid!

 • Kötträtt

  :s Fläskfilé  Detta recept är för 6-8 personer

 • 2 fläskfiléer
 • färska champinjoner
 • 5 dl grädde
 • 1 Quibille ädelost
 • 2-3 msk soya
 • salt, svartpeppar, grillkrydda


 • Så här gör du:

 • Skiva champinjonerna och fräs dem lätt i smör.
 • Skär filéerna i 2 cm:s medaljonger och stek dem i smör.
 • Krydda.
 • Slå på litet vatten så du får steksky.
 • Läg den stekta filén i en ugnsfast form.
 • Blanda steksyn med grädden, champinjonerna och soyan.
 • Slå blandningen över köttet.
 • Smula osten och blanda i den också.
 • Sätt in i micron på full effekt i 10 minuter.
 • Servera med hasselbackspotatis, sallad samt gröna bönor. Vill du äta mat med lågt GI byter du ut potatisen mot vit guinoa/röd quinoa eller matvete.
 • Smaklig måltid! • Fläskfilé med solrospesto.


 • Detta recept är för 4 pers.

 • En fläskfile´ (ca. 500 g)
 • 1 tsk salt
 • 1krm svartpeppar
 • smör
 • Pesto
 • 1/2 dl rostade solroskärnor
 • 1/2 dl hackad basilika
 • 4 msk olivolja
 • 2 msk riven ost
 • 1 pressad vitlöksklyfta
 • salt
 • Så här gör du:
 • Sätt ugnen på 200 grader
 • Krydda köttet och bryn det runtom i en stekpanna.
 • stek det sedan i mitten på ugnen i ca 20 min.
 • Grovhacka solroskärnorna och blanda med basilikan, olja, ost och vitlök.
 • Smaksätt med salt.
 • Höj ugnstemperaturen till 275 grader.
 • Tag ut köttet och skär det i skivor och lägg på ett ugnsäkert fat.
 • Klicka över peston.
 • Gratinera i övre delen av ugnen i ca. 5 min.
 • Servera med quinoa eller bulgur och en grönsakssallad.
 • Denna rätt har lågt GI <
 • FONT SIZE=3>Smaklig måltid!
 • Vegetariskt

 • ROGAN JOSH - indisk gryta

 • Detta recept är för 6-8 personer.
 • 7 quornfiléer
 • 3 gula lökar
 • En bit färsk ingefära
 • 5 vitlöksklyftor
 • 2 auberginer
 • 4 morötter
 • 5 selleristjälkar
 • ½ förrpackning frysta vattenkastanjer eller 1 burk
 • fryst minimajs
 • 1 blomkålshuvud
 • frysta gröna bönor
 • 3 tomater
 • olivolja
 • 4 msk tomatpuré
 • 2 tsk sambal eller annan chilipasta
 • 3 lagerblad
 • salt
 • svartpeppar
 • Så här gör du:
 • Stek quornfiléerna i olja och krydda med salt, svartpeppar och litet grillkrydda. Lägg åt sidan. Tärna när det har svalnat.
 • Skala och hacka lökarna, en ganska stor bit ingefära och vitlöksklyftorna.
 • Fräs ihop det. Lägg i en form.
 • Skiva morötterna fint och tärna de andra grönsakerna. Woka dem i olja och tillsätt de frysta vattenkastanjerna och bönorna.
 • Tillsätt kryddorna, lökblandingen och quornet. Rätten ska vara het.
 • Tillsätt litet buljong och lagerbladen. Låt puttra på svag värme i ca 15 minuter.
 • Servera med parboiled fullkornsris eller råris och 2 goda "svalkare". Recept kommer nedan. 1. Matlagningsyoghurt blandad med bananskivor är en perfekt kombination av syra och sötma som passar till starkt kryddad mat.
  2. Naturell keso blandad med äpple och jordnötter är knaprigt, friskt och gott.Dessutom är både yoghurt och keso bra kalcium- och proteinkällor.
  Denna rätt har lågt GI
  Smaklig måltid!
 • Efterrätter
 • Cheesecake med jordgubbar
 • Detta recept ger 6-8 bitar
 • 225 gr Philadelphiaost
 • 1½ dl grädde och vatten (hälften av varje)
 • sötningsmedel (motsvarande 8 tsk strösocker)
 • 2 ägg
 • 2 tsk vanillinsocker
 • 5-6 jordgubbar/person
 • ca 2 msk turkisk youghurt/person
 • Så här gör du:
 • Värm ugnen till 175 grader.
 • Blanda osten, gräddblandningen, sötningsmedel (motsv. 6 tsk socker), ägg och vanillinsocker i en matberedare eller mixer.
 • Kör blandningen tills den är fullständigt slät.
 • Häll blandningen i en pajform, ca 24 cm i diameter.
 • Låt stå i ugnen i 25 minuter.
 • Kyl väl.
 • Lägg upp bitarna på fat och garnera med jordgubbar och yoghurt.
 • Strö över sötningsmedel.
 • Denna rätt har lågt GI
 • Smaklig måltid!
 • Chokladmousse med apelsin, hallon och pistaschnötter
 • Moussen ska stelna i kyl i 4-5 timmar, så planera i god tid. Tycker du att det är besvärligt att smälta choklad i vattenbad, kan du använda mikrougn. Då smälter du chokladen på full effekt utan lock i ca 1 minut eller tills den har smält. Det krävs ingen professionell kock för skapa vackra chokladgaller att dekorera chokladmoussen med. Det ordnar du själv efter vårt recept. Ingridienser: Till 4 personer behöver du:
 • 150 g mörk choklad, 70% eller mer
 • 4 stora apelsiner
 • 2 äggulor
 • 3 dl kesella gourmet
 • 20 hallon
 • Till dekoration:
 • 2 msk pistasch- eller hasselnötter
 • färsk mynta
 • Chokladgaller:
 • 50 g mörk choklad, 70% eller mer
 • smörpapper
 • Så här gör du:
 • Skölj apelsinerna väl och skala dem med en potatisskalare.
 • Skär skalen i tunna strimlor.
 • Skär sedan bort allt skal, även det vita skalet som är bittert, från apelsinerna.
 • Skär sedan med en vass kniv ut filéerna, mellan varje nerv.
 • Håll dig över en skål och ta tillvara apelsinsaften.
 • Pressa även ut saften ur resten av apelsinen.
 • Häll apelsinsaften i en kastrull och koka upp.
 • Lägg i strimlorna och låt sjuda under lock i 15 min eller tills det blir en simmig konsistens.
 • Ta upp skalen och spar den koncentrerade apelsinsaften.
 • Bryt chokladen till moussen mindre i bitar och smält den i vattenbad i en bunke ovanpå en kastrull med kokande vatten.
 • Knäck äggen och lägg gulorna i en skål. Rör ner äggulorna i chokladen, låt kallna.
 • Blanda sedan ner kesellan.
 • Smaksätt med 2 msk av apelsinsaften.
 • Fyll upp i portionsskålar eller en form och låt stelna i kyl i 4-5 timmar.
 • Chokladgaller:
 • Rita några enkla mönster på ett ark smörgåspapper.
 • Vänd papperet upp och ner.
 • Smält chokladen och låt den svalna. Den ska bli trögflytande innan det går att spritsa med den.
 • Gör en liten sprits av smörpapper, fyll på med choklad och klipp av spetsen.
 • Spritsa ut på smörpapperet. När sedan chokladgallret stelnat är det bara att lyfta av den från papperet. Så här långt kan rätten förberedas.
 • Servering:
 • Hacka pistaschnötterna grovt.
 • Ta ut moussen med en het sked ur formen och lägg upp vackert på en tallrik med apelsinfiléerna, strimlorna av skal och hallonen.
 • Strö över nötterna och dekorera med myntablad och chokladgaller.
 • Denna rätt har lågt GI
 • Smaklig måltid!
 • Om en månad är det juldagen

  Publicerad 2008-11-25 13:11:34 i Allmänt,

  Idag så är det tisdag 25 november och Katarina samt Katja har namnsdag.
  .
  Katarina II (ryska: Екaтeринa Алексе́евна, Jekaterina Aleksejevna), kallad Katarina den stora, född 21 april 1729 som Sophie Friederike Auguste av Anhalt-Zerbst, död 6 november 1796, var rysk tsarinna från 1762. Hon var dotter till Kristian August av Anhalt-Zerbst och Johanna Elisabeth av Holstein-Gottorp och kusin till Gustav III och Karl XIII. Hon förmäldes 1745 med den ryske tronföljaren Karl Peter Ulrik av Holstein-Gottorp, sedermera Peter III av Ryssland (1728-1762).
  .
  Katarina uppfostrades under småborgerliga förhållanden. Vid 15 års ålder sändes hon till Sankt Petersburg för att giftas bort till den ryske tsarevitjen Karl Peter Ulrik. Vid sin konvertering till den ortodoxa tron bytte hon namn till Jekaterina Aleksejevna. Äktenskapet var mycket olyckligt då de båda makarna stod mycket långt ifrån varandra. Karl Peter Ulrik var på det intellektuella planet underlägsen sin maka och hans behandling av henne fick ryktena om skilsmässa att florera.
  .
  Katarina hade tidigt upptäckt, och fallit för, upplysningens idéer, men till skillnad från sin make var hon försiktig och höll sig väl med prästerskapet. Hon visade också stor respekt för rysk kultur och lärde sig även ryska. I januari 1762 besteg Karl Peter Ulrik tronen under namnet Peter III. Han gjorde sig snabbt impopulär genom ett flertal reformer vilka missgynnade de högre stånden. I juli samma år avsattes han för att senare mördas. Detta på anstiftan av Katarina.
  .
  Katarinas första åtgärd var att riva upp de reformer som Peter III hade genomfört. Främst då indragandet av klosterjordarna. Därefter genomförde hon en försiktig förändring av Ryssland. De mest betydande förändringarna var att hon fastställde att bojarerna hade rätt att sälja sina livegna utan att behöva sälja jorden de bearbetade samt att hon genomdrev en ökad centralisering av förvaltningen. Dessa reformer väckte missnöje och 1773 startades ett uppror i de sydöstra delarna av Ryssland. Upproret leddes av kosacken Pugatjov och krossades först på hösten 1774.
  .
  På det utrikespolitiska området var Katarina både aggressiv och framgångsrik. Hon deltog i alla Polens delningar (1772, 1793 och 1795) varvid stora landområden förvärvades. 1768-1774 och 1787-1792 låg hon i krig mot Osmanska riket och i de freder som följde utvidgades Ryssland avsevärt. Den 6 november 1796 dog Katarina den stora.
  .
  Hon förklaras som en av de mest framgångsrika och mäktiga regenter i Rysslands historia, men många har varit ganska hemska mot henne, bla genom att förbise hennes bedrifter, som överskuggats av hennes kärleksaffärer.
  .
  I SANNING EN MYCKET INTRESSANT KIVNNA! En kvinna som satt spår i historien.
  .
  Idag så har vi varit ute på en långpromenad i snön Elvis och jag. Han verkar bara förundrard. ¨Det är ju hans första år med snö. Katterna visar ingen som helst lust att gå ut. De ligger på den gosiga yllepläden på bäddsoffan inne i mitt rum. Den tog vi med oss från vårt fritidshus i Höga Kusten och de har alltid tyckt om att ligga på den. Ja, jag har faktiskt ett alldeles eget rum! Rena rama lyxen! I det har jag den där fina soffan, ett gammalt fint, runt soffbord, som egentligen är ett matbord med 2 klaffar. Jag köpte det i Frånö på Auktionshuset där för 26 år sedan. De svarvade benen är vitmålade och bordsskivan samt lådan är lutade samt behandlade med kaffepulver i vatten vilket har gett en fin färg. Ernst visade det i ett program för länge sedan. På detta har jag möbelvax. Där finns också en golvlampa samt 2 bordslampor i oxiderad mässing. Alla har skomakarskärmar. Golvlampan står vid soffan och de andra står i fönstret samt på mitt skrivbord. Det är antikt och kommer från makens mormor. Jag har försett det med en överdel med lådor och oval spegel. Där har jag min laptop samt där scrappar jag och syr när jag använder symaskinen. Ovanför skrivbordet har jag ett vackert furuskåp med glasdörrar och glassidor. Där förvarar jag fina saker jag fått. Inne i det är det bl.a 2 bordsdekorationer som fanns på vårt bröllopsbord. Brudbuketten är intakt (torkad) och står uppe på skåpet tillsammans med foton på mina och makens barn när de var små. Jag har också en fin inglasad hög bokhylla där inne. Den heter Mårbacka. På sidorna av den finns rundade hyllor där jag har böcker och prydnadssaker. Jag har också en antik stol med lädersits vid skrivbordet. Jag tycker om det här rummet. Här kan jag sitta och läsa samt göra allt jag tycker är roligt. Glömde att säga att min keyboard och gitarr också står därinne.
  .
  Ska snart iväg till ICA och köpa smör, mjölk, saffran och ägg för jag ska baka litet idag. Det blir lussekatter och saffransskorpor med mandel samt några olika sorters småkakor. Jag ska göra litet eftersom inför julen. Alla kommer ju hem och det är roligt att finna något gott att ta fram. Det är -4 grader ute och det snöar litet lätt. Vinden har bedarrat och det är lugnt ute. Snön ligger så vacker på alla trän och buskar. Hoppas, hoppas att det blir en vit jul i år.
  .
  Ska sätta mig ner och brodera kedjestygn igen ett tag innan jag drar ner på samhället. Känns roligt att det blir så fint. Hade inte varit snyggt med vitt garn till det röda. Det är mycket vackrare med naturfärgat. Det bryter inte lika hårt
  .
  Sköt nu om er alla där ute i cyberrymden!
  Varmgo´hjärtekramen från Stintan i julkortet av Robertsfors.

  Vi är insnöade!

  Publicerad 2008-11-24 17:15:17 i Allmänt,

  Idag är det Gudrun och Rune.
  Den första Gudrun jag kände var lillasyster till min första kärlek. Ack, ja! Minnena kommer rusande med full kraft mot mig och jag blir allt litet nostalgisk. Den varade inte så länge men den var helt underbar. Vet att han aldrig bundit sig och man undrar ju varför. Han var/är en stilig karl.
  . Nu var det sista sommaren de tillbringade i Gavik efter 50 år. Det kommer att kännas kostigt för dem när våren kommer och de inte ska fara dit ut till havet. Men de orkar inte längre utan får påta hemma i täppan istället. De ska dock ta bussen upp till oss till sommaren och både besöka oss här och på vårt nya ställe; Kråktorpet. Det ska bli väldigt trevligt.
  .
  Det blev en sen morgon idag med för min del. Det var så mycket ljud och hög volym igår kväll och då reagerar mitt nervsystem med att jag blir trött, illamående och får ont i nacken. Men trots det går jag fortfarande här hemma och njuter av gårdagskvällens show. Man kan ju inte sluta leva bara för att kroppen inte fungerar som den ska. Man ska ha kul varje dag!
  .
  Annars har det inte blivit så mycket gjort. Jag har bara släppt ut våra djur balkongvägen. Fick nästan inte upp dörren. Ut de gick - fortare de kom in. :) Det blåser och snöar och är inget vidare väder alls. Jag har plockat undan litet kläder, tvättat och vikt torkade kläder från torktumlaren. Tycker att den är helt suverän. Man behöver inte stryka något. Fantastiskt! Jag har också broderat på gardinen. Känner mig så nöjd med den.
  .
  Jag skottar inte! Det får maken göra. Jag, som har en whiplash, håller inte på med sånt. Då blir jag dålig och får ligga i flera dagar så det undviker jag. Maken ska väl göra något han med. Njaäää... det är klart att han gör annat också. Men det mesta ihushållet sköter jag.
  .
  Idag blir det något till middag som jag inte gjort på evigheter. Jag ska grädda tunnpannkakor. Det är ju bara så himla gott med nykokt drottningsylt till! Maken har diabetes 1 så det blir inte ofta sådan mat står på vårt middagsbord. Men när den gör det så är det fest!
  .
  TV ikväll? Det är "Livet i Fagervik" på 1:an kl. 20.00 och det missar vi inte. Vi tycker att det är ett gemytligt program. Maken får se till att skotta färdigt innan dess. Han pendlar med buss till Umeå där han jobbar så han kommer inte hem förrän halv 7. Himla bra att han kan åka med allmänna kommunikationsmedel. Både för miljön och plånboken. Efter det måste vi bara se Wallanders "Luftslottet", som gick när vi njöt av Lill-Bas igår kväll. Tur man har Boxer och kan spela in. Annars så har jag skaffat TV4 Anytime och kan se alla 4:ans kanaler närhelst jag vill. Det kostar bara 49 kr/månad. Vår TV är egentligen en dator så man kan se i stornild och inte på våra andra datorer.
  .
  Sköt om er nu ni alla ute i cyberrymden!
  .
  Varmgo´hjärtekramen från Stintan och ett snöigt och blåsigt Robertsfors.

  Sköna söndag

  Publicerad 2008-11-23 17:47:14 i Allmänt,

  Idag har Klemens namnsdag och tyvärr känner jag ingen med det namnet. Jag smakar på det... K-L-E-M-E-N-S ...Klemens...det ligget inte bra i munnen och klingar inte heller så bra i örat. Väldigt ålderdomligt, tycker jag. Vad säger du? Tror knappast att någon döper sitt barn till det. Men man vet ju aldrig.
  .
  Det är Domsöndagen idag. Vad är det då?
  Domssöndagen är kyrkoårets sista söndag. Tidigare hade den rubriken "Den yttersta domen", men sedan 1983 betonas texternas beskrivning av Kristus som försonare mer än den stränga domarrollen.
  .
  Den infaller den söndag som infaller 20-26 november. Den liturgiska färgen är grön eller blå/violett.
  .
  Temat för dagens bibeltexter enligt evangelieboken är Kristi återkomst, och en välkänd text är från Uppenbarelseboken och där ett avsnitt lyder:
  .
  "Döden skall inte finnas mer, och ingen sorg och ingen klagan och ingen smärta skall finnas mer. Ty det som en gång var är borta." Och han som satt på tronen sade "Se, jag gör allting nytt."
  .
  Ja, så tillbaka till dagen. Det blev sent igår med goda vännerna. Inget sällskapsspel kom fram för det fanns så mycket annat att diskutera. Just nu är det väldigt oroligt här i Västerbotten. Det är betydande indragningar på Volvo Lastvagnar. Astra Senica ska ska lägga ner helt här och flytta sin produktion till Kina. Och de är ju inte de enda som drar kosan till Asien. Nu är ju kineserna så välutbildade...många i alla fall...och de har låga löner som då gör att de lockar till sig företag från Väst. Det är sorgligt att man tänker så kortsiktigt i vårt land. Hela vår bruttonationalinkomst blir ju urholkad på det här sättet. Vilka stora företag kommer att finnas kvar om tio år? Man vågar inte ens gissa.
  .
  Men OK, det var inte bara politik som diskuterades. Vi hade många roliga berättelser att återge från båda håll. De stekta strömmingflundrarna blev precis så där krispiga som de ska vara och moset var perfekt. Det var maken som stod för kokkonsten och han lyckades fantastiskt bra. Pajerna, som vi fick ta till för att det inte fanns mer strömming kvar på boa, var goda. Det var skaldjurspajer och jag kan rekommendera dem. Det var Findus som lagat dem.
  .
  Vi låg länge idag också. Jag hade svårt för att få upp ögonen. Det blev en hel timme längre än igår. Till slut började Elvis skälla och drog i våra täcken...haha..den lilla gulliga trasselsudden!
  .
  Det var härligt att gå omkring i morgonrocken och laga middag; rester av mostet och köttfärsbiffar med stekt lök; mycket lök. Det blev gott.
  .
  Nu sitter jag här färdigklädd och mummad och väntar på att vi ska gå till Folkets Hus. Och gissa vem som kommer dit? Jo, Lill-Babs! Det kommer bli en helkväll! Ser verkligen fram emot det! :)
  .
  ----------------------------------------------

  WOW!!! Jag säger bara WOW! !! Vilken fantastisk quinna hon är, hon Barbro Svensson från Järvsjö! Vilket ös det var! Men inte bara det; allvarliga, underbara texter också, bl.a av Lars Forsell och Barbro Hörberg. Nog förstår man att hon alltid har varit en folkkär artist. Hon bjuder på sig själv hela tiden. Hon hade också ett mycket skickligt band med sig. Det blev stående ovationer. Ingen satt, inte ens de gamla, skruttiga små tanterna och gubbarna som var där. Så roligt för henne och så underbart för oss i lilla Robertsfors att vi fick uppleva detta.
  .
  Efter föreställningen satt hon ute i foajén och jag gick fram till henne och tackade henne för en enastående show. Hon blev så glad. Man såg att det var äkta glädje. Hon frågade vad jag heter och skrev så på mitt programhäfte; "Kram Lillemor från Barbro" och så ritade hon ett hjärta. Jag bad henne hälsa bandet att jag verkligen uppskattade deras skicklighet och då sa hon att det var sällan någon sa något till dem och att de skulle bli glada över att få höra det. Jag sa också att jag tycker att hon bär sin ålder med heder. Då skrattade hon och sa: "Man gör så gott man kan". Ja ni, detta var alltigenom en hellyckad kväll! Nu ska jag och guben dricka en mugg chokladglögg.
  .
  Sköt nu om er alla där ute i cyberrymden!
  .
  Varmgo´hjärtekramen från Stintan i ett Robertsfors i snöstorm.

  Lördagsstök

  Publicerad 2008-11-22 16:52:25 i Allmänt,

  Så var det då lördag. Cecilia och Sissela har namnsdag. Jag känner ingen Sissela, men väl en Cecilia. Eller rättare sagt kände. Hon var en av mina elever och mycket duktig skidåkerska. Hon hade kunnat bli mycket bra men valde att lägga skidorna på hyllan när hon var i de sena tonåren.
  .
  Vi låg länge idag. Elvis hade inte ens lust att gå ut när vi klev upp strax före halv nio. Maken kallade förgäves på honom. Då blev misstanken stark att han bajsat eller kissat vid ytter-eller balkongdörren. Men inte det. Maken sprang då ut till tvättstugan, eller personalingången som vi kallar den :).. men inte heller där hade han gjort något. BINGO! Han kanske äntligen har full koll på peristaltiken och blåsan. Hoppas det! Från början fick han ligga i bilburen. Där ville han ju inte göra något så han varnade när han var nödig. Då var det bara att pallra sig upp och släppa ut honom. Som tur är har vi rätt stor tomt så han kan göra sina behov där i nödfall.
  .
  Idag har jag bara "glidit omkring" och pysslat. Jag har börjat sätta upp adventsgardiner så jag inte behöver känna mig stressad av det till veckan. Fast egentligen skulle jag nog inte ha blivit det ändå. Det blir ju Advent vilket som. Igår när Kjelle kom på middag så hade han en julstjärna med sig. Den blev så vacker på köksbordet. Han skämmer bort mig. Varje gång de kommer för att äta så har de någon liten sak eller en blomma med sig. Om det är en sak så har Solan varit och köpt nån liten ängel. Folk, som inte känner mig så väl tror att jag samlar på dem, eftersom jag har så många. Både här och på torpet. Men så är inte fallet. Jag har inte köpt en endaste en utan jag bara får dem. Maken säger: "Det är för att du är en ängel älskling". Han är för rar han.
  .
  För många år sedan broderade jag en väldigt vacker gardin, som garanterat ingen har. Mänstret är från en hätta till en sockendräkt i Östergötland. Nu är det ju så att sedan vi flyttade så har jag blivit med två köksfönster för det finns ett ovanför diskbänken också. Mycket bra för man kan se vad som händer ute på gatan. Men till det hade jag ingen gardin. Då fick jag idén att kalkera mönstret från gardinen och sy en kappa över diskbänkens fönster. Fast då gör jag tvärt om. Syr med naturfärgat garn på röd botten. Ska lägga in bilder senare så ni kan se om ni är intresserade. Mina novemberkaktusar har börjat blomma. De är så vackra.
  .
  Annika och Kalle kommer på middag ikväll. Vi fick tag på färsk strömming och det är ju bara så gott med strömmingsflundror och potatismos. Det blir skaldjurspaj till förrätt för annars räcker inte strömmingen. Vi har ett sådant där förhållande att vi kan ringa till varandra samma dag och säga: "Vad gör ni ikväll?" De skulle bara vara ensamma så då passade det ju bra att de kommer hit och äter med oss. Vi brukar nästan alltis spela sällskapsspel efter kaffet. Det är väldigt trevligt. Killarna mot tjejerna. Och vi vinner nästan alltid och då ska killarna ha revanch...som om det skulle hjälpa!..hihihi
  .
  Det har snöat litet idag också. Och Moder Sol kikade fram en stund. Vi har införskaffat ett nytt fågelbord som ska ställas ut i morgon. Den här tiden på året vill inte våra katter vara ute så mycket så det är en liten risk att fåglarna ska fara illa. Och det är ju så trevligt att sitta inne och titta på dem när de kommer för att äta.
  Ha nu en underbar kväll och sköt om er alla där ute i cyberrymden!
  .
  Varmgo´kramen från Stintan.

  Äntligen fredag!

  Publicerad 2008-11-21 12:25:49 i Allmänt,

  *•.¸♥¸.•*

  .

  Jaha, så var det då fredag igen. Helga och Olga har namnsdag. Kände en gång en Olga. Hon blev min morfars andra hustru sedan mormor dog. Kommer ihåg att hon var väldigt snäll. Och tant Helga var gift med en kusin till mamma på morfars sida. De är båda döda sedan länge.
  .

  Jag har besvär av min psoriasisartrit nu. Är väldigt stel i kroppen när jag vaknar och även under dagen. Försöker vara utan antiinflammatorisk medicin in i det längsta. Den gör att jag samlar vätska i kroppen och det vill jag inte. Jag har redan tillräckligt. Fick en kraftig infektion i kroppen i september då jag trampade in en rostig taggtråd i foten. Det hände på torpet. Dessutom fick jag väldigt högt blodtryck. Jag låg på NUS i 4 veckor! Inget bra alls! Jag fick diklofenak, som är inflammationshämmande och jag blev som en michellingumma! Ack ja! Har slutat med den men måste kanske börja snart igen om det fortsätter så här.

  .
  Min doktor har ännu inte fått ordning på det hela men jag fick en ny vattendrivande medicin så det ska väl bli bra så småningom???
  .

  Det snöar lapphandskar här i Robertsfors idag. Jättefint! Det blir så ljust och fint ute. Efter det att Elvis varit ute och kissat för ett tag sedan så tvättade jag håret på honom.
  Tvättade håret? kanske du tänker. Ja, han har inte päls utan hår. Nu är han snart torr och det luktar så gott om honom :)Det är vår stående fredagsritual.
  .

  Jag ska snart ta fram slangen för att dammsuga. Vi har centraldammsugare och det tycker jag är jättebra. Man behöver inte fara och dra den där tunga manicken runt huset. Sedan blir det till att torka golven.
  .

  I eftermiddag ska jag göra öländska kroppkakor samt koka litet lingonplingonsylt från de västerbottniska skogarna.
  Vi ska ha en matgäst till middag. Han är gräsänkling i 10 dagar och kan behöva få sällskap till måltiden. Jag hoppas att han uppskattar rätten.
  .
  Sköt nu om er alla där ute i cyberrymden!
  .
  Varmgo´kramen från Stintan

  ELVIS

  Publicerad 2008-11-20 12:03:59 i Våra husdjur,

  Vi har fått en alldeles ny familjemedlem. Jag ska be att få presentera lille Elvis!
  Han är en blandning mellan en Shih Tzu och Kinesisk nakenhund. Hans mamma tjuvparade sig med en av mattes föräldrars Shih Tzun.

  (vi vet inte vilken av dem)

  +  =  Han är helt bedårande och alldeles underbar!

  Trots sin ringa ålder går han jättefin i koppel. Han håller sig vid min sida eller ett par steg bakom. Han kan redan "sitt" och "ligg" och nu håller vi på att träna inkallning för hela slanten. Det är väldigt viktigt. Han måste lära sig att lyda. Men det är inga problem. Han är väldigt intelligent och det har han fått av båda sina föräldrar, som anses som mycket kloka hundar.

  Han kommer bra överens med båda våra birmakatter, Stintan och hennes son Clintan. Det är för att det inte är någon jakt i honom.  Alla som träffar honom blir förälskade i honom. Det är inte konstigt.  Vi känner oss lyckligt lottade som fått en sådan fin liten vän i familjen.

  Vårt nya fritidshus

  Publicerad 2008-11-20 11:57:03 i Allmänt,

  uppdaterat


   


  Jag och maken hittade ett helt underbart fritidshus sent på hösten 2008.
  Vi köpte det väldigt billigt.

  Det är två timrade stugor som ligger i en glänta mitt inne i tallskogen. Man går (kan åka bil också) genom skogen och helt plötsligt så kommer man helt oväntat till gläntan och där finns det gulliga stället. Det finns inga grannar där. Men nog finns det granar alltid .. ;) Ett par stycken i alla fall. För det är mest tallar och en del björkar runtomkring. Det finns syrener också för det har legat ett gammat torp där.

  Man får vara helt för sig själv. Det finns dass, vedbod och en gammal stensatt, bra brunn där. Helt perfekt!
  Vi har satt in en separett, den enklaste. Det finns de som går på 12 V också så det blir nog en sådan så småningom.

  Den gamla stugan är möblerad med gamla, vitmålade Gustavianska möbler: en soffa med buntat, blått lock, två buntade stolar, ett stort runt matbord samt en sekretär. Jag har köpt ett antikt skåp med glasdörrar att ha porslin i. Det är så himla gulligt! Där inne är också köket och en läsgrupp och bokhylla. Det är så fint med de synliga timret och bjälkarna i taket. Vi ska sätta in en gjutjärnskamin. Nu har vi bara en fotogenkamin. Därför kan vi inte vara där i vinter.
  Vi har också en bäddsoffa där.

  Den mindre, nyare stugan, används som sovstuga. Den har ryggåstak, men det är inte lika högt i tak där inne. Vi har köpt en gustaviansk säng dit och när man, som vi, har nära till Flarkens Madrassfabrik så fick det bli madrass därifrån. Därinne finns också garderober samt en fåtölj + bord om man vill sitta där och läsa.

  Stället ligger bara ca 1½ km från havet och dit kan man cykla. Nere vid havet är det samfälld mark och vi har blivit lovade att lägga ut en brygga där. Vi tänker lägga nät också. Jättebra!

  Vi tycker att vi har gjort ett kap. I skogen runt omkring finns gott om hallon, blåbär, lingon och svamp.
  Och tystnaden! Den är total förutom ljudet av naturen och fåglarna. Vi har över 5000 m2 tomt. Runt stugorna är det ett gårdstun och sedan naturtomt. Vi ska göra iordning och ha litet tåliga växter där. Sådana som fanns på torpställen förr i världen. Något annat passar inte.
  Vi har avverkat en hel del och ska avverka mer.

  I år har vi köpt solceller och satt på taket så vi har fått el. Det fungerar jättebra. Min make var elektriker innan han utbildade sig till elingenjör och han klarar allt som ska göras, inte bara gällande el. Han har gjort en fin bänk med låsbart lock och ryggstöd och där förvaras batterierna till solcellsanläggningen. Det bästa är ju nu att vi inte har några fasta kostnader.
  Han har också byggt ett högt skåp som även det står ute på altanen. Där har vi kylskåpet och gasoltuben. Spis och kylskåp går på gasol.

  Nästa sommar ska vi utöka altanen runt den stora stugan bygga ett utekök på gaveln. Där ska man kunna sitta och äta under tak. Ska sätta in fler bilder här då.

  Nu har vi i alla fall vintrat och får återkomma dit med skidor på vårvintern.

  Jag trodde inte att jag skulle trivas inne i skogen efter att ha varit uppvuxen vid havet och haft stuga i Höga Kusten i så många år. Men det gör jag faktiskt.

  Fast jag har ju hjärtat i Höga Kusten och längtar alltid dit ner.
  Västerbotten kan inte mäta sig i skönhet med Höga Kusten och Ångermanland.  Stortorget ovanför Mannaminne. Underbar utsikt!

  Välkommen till min nya blogg!

  Publicerad 2008-11-20 11:31:30 i Allmänt,

  Hej! Jag känner mig hedrad över att du tittar in här hos mig! Skriv gärna en rad! Ha en fin tid nu samt under Advent och Jul! Tänd massor med ljus och stressa inte! Unna dig att slå ner rumpan i en fåtölj för att läsa en bra bok. Skriv gärna kommentarer till bloggen. Varmgo´hjärtekramen från Stintan

  Om

  Min profilbild

  Stintan

  Jag tycker om att sticka, virka och sy. Det har jag gjort sedan barnsben. Jag har även broderat mycket förut. Jag har tre vuxna barn och två bonusbarn. Dessutom fyra barnbarn och två bonusbarnbarn. Jag känner mig rik. Sommaren 2010 köpte vi ett hus vid Ångermanälven, ca 3 km uppströms Sandslån, på andra sidan Kramfors-Sollefteå flygplats. Vi har börjat renovera där för vi har bestämt att vi ska flytta dit när maken går i pension. Det kan bli tidigare också. Huset ligger så vackert vid älven. Jag är kyrkvärd här i Robertsfors och jag sjunger i Åkullsjöns Gospelgrupp. Vi har fyra birmakatter: kattmamma och tre söner ur två olika kullar; Stintan, Clintan. Cody och Figge. Vi har också en hund, Elvis, som är en korsning mellan en Shih Tzu och en kinesisk nakenhund. Du kan se honom på första sidan här.

  Senaste inläggen

  Kategorier

  Arkiv

  Prenumerera och dela