la dolce vita

Skriv i ditt hjärta att varje dag är årets bästa dag.

Fredspriset

Publicerad 2008-12-10 14:05:12 i Allmänt,Ahtisaari får Nobels fredspris

Årets fredspris går till den förre finländske presidenten Martti Ahtisaari. Det meddelade den norska Nobelkommitténs ordförande Ole Danbolt Mjös traditionsenligt klockan 11.

Nobels fredspris 2008 går till Finlands förre president Martti . Det är första gången Finland får fredspriset.

– Jag är tacksam och positivt överraskad, sade Ahtisaari när norska NRK bad honom kommentera priset och tillade att han har lite norskt blod i ådrorna.

Ahtisaari framhöll sitt fredsarbete i Namibia som det viktigaste han gjort under sin karriär.

– Framför allt för att det tog så lång tid, sade Ahtisaari som på en direkt fråga sade att han hoppades kunna fira priset "med familjen och nära vänner" i kväll.

Nobelkommitténs motivering lyder: "för hans viktiga ansträngningar på flera kontinenter och under mer än tre decennier för att lösa internationella konflikter".

Han är mest känd för sitt arbete för en fredlig lösning av Acehkonflikten i Indonesien och för att ha varit en nyckelfigur i arbetet med att göra Kosovo självständigt. Så sent som häromdagen fick Ahtisaari Unescos fredspris i Paris för sitt livslånga arbete för fred i världen.
Martti Ahtisaari var en av de namn som fanns med i förhandsspekulationerna. Så här kommenterade Rolf Ekéus, ordförande för fredsinstitutet Sipri, Stockholm International Peace Research Institute och mångårig diplomat spekulationen.

– Det skulle vara roligt, ett stadigt och okontroversiellt val i så fall, sa han till SvD.se bara en halvtimme innan beskedet kom.

Martti Ahtisaari föddes 1937 och växte upp i numera ryska Viborg. Han hade sitt första utlandsuppdrag i början av 1960, då han arbetade för svenska Sida i Pakistan.

Efter en lång karriär på Finlands UD samt i FN:s tjänst med bistånd som specialitet utsåg president Urho Kekkonen honom till ambassadör i Tanzania 1973.

Han var djupt inblandad i FN:s arbete i Namibia och utsågs till FN-kommissionär för Namibia 1977 där han ledde övergångsfasen till självständighet från 1989.

1993 accepterade han att bli socialdemokraternas kandidat i presidentvalet som han 1994 vann över Elisabeth Rehn. Under presidenttiden förekom schismer med dåvarande statsministern Esko Aho om hur mycket utrikespolitisk makt presidenten ska ha. Ahtisaari var en stark förespråkare för Finlands EU-medlemskap. Han avstod från att kandidera till omval år 2000. Sammanlagt satt han som president under åren 1994-2000.

Ahtisaari grundade för några år sedan Crisis Management Initiative (CMI). Under 2005 lyckades hans organisation ena parterna i den indonesiska Acehkonflikten för ett fredsavtal. Han utsågs senare till FN:s speciella sändebud för att reda ut Kosovos framtida status.

Han blev därmed en nyckelfigur i arbetet som ledde fram till Kosovos självständighet i våras.

Det har som vanligt varit många förhandsspekulationer inför dagens avslöjande om vem som tilldelas Nobels fredspris. Bland dem som nämnts finns främst de kinesiska människorättskämparna Hua Jia och Gao Zhisheng samt rysktjetjenskan Lidija Jusupova.

Men även organisationer som Cluster Munition Coalition, och de amerikanska senatorena Sam Nunn och Richard Lugar som arbetat med att få bort massförstörelsevapen i Ryssland efter Sovjetunionens fall fanns med bland de förhandstippade - liksom årets faktiska pristagare Ahtisaari.

Att få Fredspriset är mycket stort och jag känner stor vördnad för alla dem som får det.

Kommentarer

Postat av: cilla

Publicerad 2008-12-10 22:05:05

Självklart länkar vi till varandra

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Stintan

Jag tycker om att sticka, virka och sy. Det har jag gjort sedan barnsben. Jag har även broderat mycket förut. Jag har tre vuxna barn och två bonusbarn. Dessutom fyra barnbarn och två bonusbarnbarn. Jag känner mig rik. Sommaren 2010 köpte vi ett hus vid Ångermanälven, ca 3 km uppströms Sandslån, på andra sidan Kramfors-Sollefteå flygplats. Vi har börjat renovera där för vi har bestämt att vi ska flytta dit när maken går i pension. Det kan bli tidigare också. Huset ligger så vackert vid älven. Jag är kyrkvärd här i Robertsfors och jag sjunger i Åkullsjöns Gospelgrupp. Vi har fyra birmakatter: kattmamma och tre söner ur två olika kullar; Stintan, Clintan. Cody och Figge. Vi har också en hund, Elvis, som är en korsning mellan en Shih Tzu och en kinesisk nakenhund. Du kan se honom på första sidan här.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela